In urma cu putin timp am publicat pe site-ul Talent Reserve un articol care tintea catre viitorul de peste 10 ani, al anului 2025 – despre cum ne astaptam sa arate piata muncii la acea data.

Pe de alta parte, pentru a raspunde unor intrebari si framantari ancorate in „aici si la anul care incepe imediat”, va propunem cateva analize referitor la ce se intampla in 2015 si o privire inspre anul pentru care bugetele sunt gata sau aproape gata aprobate.

———————————————————————-

Autor: Elena Popa

 Suntem spre sfarsit de an, 2015 se pregateste sa se retraga discret sau poate galagios prin sertarele noastre cu amintiri. A fost un an zbuciumat si tot mai multe glasuri se aud sustinand ca nu va mai fi nimic ca inainte…. Fara indoiala ca schimbarile survenite si impactul societatii civile asupra scenei politice vor avea ecouri si in dinamica pietei muncii din Romania. Totusi nu ma astept ca impactul sa fie unul imediat, astfel incat sa constatam rapid modificari spectaculoase. Ma astept ca tendintele din acest an sa continue si/sau sa se accentueze in anul ce curand va incepe.
In 2015 principala caracteristica a pietei muncii a fost o revenire a raportului cerere/oferta in favoarea candidatilor. Daca in ultimii ani exista acest raport in domeniul IT si in cateva sectoare de nisa, anul acesta am asistat la o extindere a acestei disproportionari in mai multe domenii, in special in cel al finantelor.

In anul 2016 prevad ca va continua si chiar se va accentua aceasta tendinta, pe fondul deficitului de personal calificat si al cerintelor tot mai sofisticate ale angajatorilor. Destui candidati mi-au spus ca atunci cand se uita la o descriere a pozitiei, de multe ori trebuie sa apeleze la “holy google” pentru a intelege toate prescurtarile si cerintele emise de angajatori. Insa nu numai cerintele tehnice au devenit mai complexe si mai tehnologizate. Pe langa acestea, accentul pus pe ‘’soft skills” a devenit si el tot mai insemnat, astfel ca sunt deja multi angajatori ce includ chiar si simtul umorului pe lista de ‘must have’ pentru viitorii lor angajati.

Un alt segment de piata in care se va simti din ce in ce mai puternic deficitul de personal calificat in 2016 este cel al centrelor de share service, unde se cer limbi straine exotice. Numarul vorbitorilor de germana, suedeza, poloneza, turca, olandeza, finlandeza, etc. este unul mult sub nivelul cererii, prin urmare candidatii respectivi sunt foarte cautati si curtati. In general acestia nu ezita sa treaca de la o companie la alta pentru o modica diferenta de suma. Explicabil de altfel, fiind vorba in general de pozitii entry level, nu isi pun problema stabilitatii jobului si nici a posibilitatilor de promovare care se intrevad intr-un viitor destul de departat, astfel ca pentru ei cateva sute de lei in plus si/sau o flexibilitate mai mare in program sunt hotaratoare atunci cand iau decizia sa accepte rapid o noua oferta.

O surpriza placuta a anului 2015 a fost revenirea cererilor, desi timida deocamdata, in domeniul constructiilor si real-estate. Cel putin in Bucuresti au existat mai multe investitii in special pe zona de constructii cladiri birouri si rezidentiale. In 2016 sunt semnale ca aceasta tendinta de crestere se va mentine, chiar daca precaut si nici pe departe la nivelul anilor 2004-2008.

O alta tendinta deja observata din acest an si care se va mentine si in 2016 este ca angajatorii se vor indrepta din ce in ce mai mult spre candidatii pasivi. Candidatii activi de pe situri consacrate de joburi sunt in cea mai mare parte cei care nu au calificarile necesare pozitiilor pentru care aplica, astfel ca pentru multe dintre pozitiile promovate pe aceste situri, procentul celor potential potriviti este undeva sub 10-20%.

Recrutarea se va face tot mai mult in online, prin social media, astfel ca atait companiile, cat si cei ce sunt in cautare de noi oportunitati profesionale, trebuie sa investeasca in propria imagine si/sau sa isi consolideze ceea ce in cuvinte frumoase se cheama “personal branding”.

Anul 2016 nu va aduce insa schimbari mari si nici oferte mai multe celor aflati la un anumit nivel de senioritate. Pentru profesionistii cu mai mult de 15 ani experienta, se va mentine cel mai probabil tot aceeasi dinamica (sau mai degraba lipsa ei) pentru pozitiile de middle si top management. Nu se intrevad investitii serioase in Romania, de aceea cererile pentru aceste pozitii vor fi mai mult sau mai putin la fel ca in anii precedenti.

Asadar, nu ma astept la schimbari majore pe piata muncii din Romania anului 2016, dar desigur, cu totii ne-am bucura ca noul guvern tehnocrat sa ne poata oferi surprize placute, de exemplu conditii real favorabile pentru noi investitii, pentru ca, nu-i asa? vorba lui Creanga “n-ar fi rau sa fie bine in iubita noastra tara.”

Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.