CONSILIERE PENTRU DEZVOLTARE PERSONALA

CONSILIERE PENTRU DEZVOLTARE PERSONALĂ

 

Consilierea pentru dezvoltare personală este un proces ce are drept scop final creșterea sau accesarea stării personale de bine  – așa cum este aceasta definită de beneficiarul sau clientul consilierii.

Mai specific, consilierea este atât o relație dintre consilier și persoana consiliată, cât și un proces unde consilierul are rolul de însoțitor, pentru a sprijini clientul să își atingă diverse obiective identificate ca fiind necesare sau dezirabile pentru starea de bine.

Consilierea pentru dezvolare este potrivită pentru situații și nevoi precum:

  • Autocunoaștere (profil și trăsături de personalitate de unde identificăm puncte forte, competențe, potențial, interese, valori, motivații etc). De asemenea, aici pot intra și identificarea de aspecte (trăsături, atitudini, comportamente, tipare) care împiedică funcționalrea optimă a persoanei consiliate în raport cu obiectivele sale către starea personală de bine
  • Dezvoltarea unei stime de sine funcționale, optime (prea multă sau prea puțină stimă de sine reprezintă cele două extreme contraproductive)
  • Îmbunătățirea unor relații mai mult sau mai puțin funcționale dar relevante pentru client (cu alți adulți sau relația cu copiii)
  • Identificarea unor soluții la situații importante pentru client (de exemplu în tranziția către diverse etape ale vieții, apariția unor elemente noi în viața personală / profesională care creează dificultăți și pentru care clientul de unul singur nu întrevede o soluție, schimbări asumate în viața clientului care aduc cu sine provocări, decizii privind cariera)
  • Dezvoltarea de noi competențe, atitudini, comportamente necesare pentru a face față exigențelor din viața personală sau profesională
  • Suport pentru atingerea unor obiective, atunci când clientul simte că are nevoie de un însoțitor pentru a rămâne motivat, a nu renunța și pentru a împărtăși experiența, lecțiile învățate, emoțiile trăite –  din diverse etape ale procesului, dacă simte o astfel de nevoie.

In consilierea pentru dezvoltare personală se lucrează cu persoanel fără tulburări accentuate sau patologii de natură psihologică. Procesul de consiliere pentru dezvoltare personală este orientat pe prezent și viitor, iar raportarea la trecut se face în măsura în care căutăm acolo resurse relevante pentru atingerea obiectivului vizat.

Pentru a explica mai clar ce este consilierea, uneori poate fi de ajutor să înțelegem ce nu este consilierea:

Consilierea pentru dezvoltare nu este coaching. Coaching-ul își are rădăcinile în domeniul performanței sportive, fiind îmbrățișat și aplicat cu succes și în domeniul performanței profesionale și atunci când o persoană are drept obiectiv atingerea unui nivel de măiestrie într-o anumită arie profesională. Coaching-ul nu are în obiectivele sale identificarea de soluții sau rezolvarea de probleme pe care le întâmpină clientul. În timp ce consilierea spijină clientul în demersurile de rezolvare de probleme. Dezvoltarea din procesul de consiliere nu are drept scop atingerea măiestriei în domeniul vizat de procesul de consiliere, ci dezvoltarea de abilități, comportamete, atitudini până la nivelul necesar pentru atingerea stării de bine a clientului.

Consilierea pentru dezvoltare personală nu este psihoterapie sau consultație psihologică. Acestea din urmă au drept grup țintă mai mult persoanele care prezintă anumite dificultăți de natură psihologică pe care doresc / au nevoie să le rezolve. În psihoterapie sau intervențiile psihologice clientul este adesea invitat la explorarea trecutului,  pentru a fi identificate acolo unele cauze mai profunde precum traume, de exemplu, în procesul de intervenție. Obiectivul intervenției psihologice adesea este acela de reabilitare, terapie, vindecare.

Spre deosebire de intervenția psihologică / psihoterapie, care poate dura chiar și ani de zile, consilierea este un proces de intervenție de durată mai scurtă, de la 2-3 la 12 ședințe.

Durata unei ședințe: 50 minute

Derularea; offline (în București) sau online pe zoom

În consilierea offline, în măsura în care este relevant, există deschidere din partea clientului, unele aspecte pot fi antrenate inclusiv apelând la muzica-resursă (se pretează pentru antrenarea atenției, expresivității, stării de prezență, adaptabilitate / flexibilitate, stima de sine, dezvoltarea creativității, spontanietății etc).

Limba: română

Consilier Dezvoltare: Oxana Rusu, acreditare 2024. (https://www.linkedin.com/in/oxana-rusu/)

Preț ședință: 200 RON, pe baza unui contract de servicii de Consilere pentru Dezvoltare Personală

Pentru a solicita detalii sau pentru a accesa serviciul de Consiliere pentru Dezvoltare Personală putem lua legătura pe diverse căi: