CONSULTANȚĂ ÎN CARIERĂ

Cariera - ce soluții ai?

 

Ce este consultanța în carieră și căror preocupări răspunde?

 

În aceasta perioadă,  asistăm la cele mai rapide schimbări  care au loc în același timp la nivel global referitor la modul în care se desfășoară activitatea profesională. Majoritatea  suntem depășiți de evoluția fulgerătoare, atât  la nivel mental cât și în ceea ce privește ajustarea în planul activității de zi cu zi, care este necesară imediat. Pentru unii dintre noi, joburile clasice dispar sub ochii noștri și e clar că nu există  cale de întoarcere.  În acest context este necesară adaptarea în diverse modalități pentru a rămâne relevant și angajabil, iar  asta ar trebui să se întâmple  repede.

Domeniul alegerii și reorientării în carieră este unul  vast, neliniar și greu de explicat în manieră scurtă și clară. Problema se pune diferit în diverse etape ale vieții profesionale (iar în domeniul consilierii în carieră se ține cont de asemenea aspecte: consilierea pentru absolvenți, pentru mid-life career, pentru reorientare, sau acomodare în cazul în care apar diverse limitări date de starea de sănătatea sau condiția fizică).

De aceea, nu e de mirare că în cazul în care apar asemenea dificultăți mulți oamenii sunt derutați și simt nevoia de a găsi răspunsul la: Și eu ce fac acum? Încotro să mă îndrept? De unde să încep? Cine mă poate ajuta să găsesc răspunsul corect? 

Domeniul consultanței în carieră se ocupă exact  de soluționarea acestui fel  de dileme și preocupări, în mod profesional, abordând contextul și identificarea de răspunsuri  printr-o abordare mixtă, utilizând cunoștințe aplicate  și modele din domenii precum psihologie, sociologie, economie, business, piața muncii. Mai exact în cadrul unui proces de consultanță în carieră discutăm în mod individualizat  despre aspecte precum: personalitatea, interesele, punctele forte și slabe, factorii care au determinat alegerea și eventual reorientarea în carieră, starea actuală a carierei persoanei, oportunități, direcții și modalități de a reorientare în carieră,  modalități de identificare joburi și pregătirea pentru creșterea succesului în procesele de recrutare.

Uneori cu perseverență, prin cunoașterea și utilizarea unor instrumente de (auto)evaluare, o persoană se poate orienta și în mod individual în hățișul căutărilor și opțiunilor existente. În acest sens pot oferi un exemplu pentru un proces indiviual de identificare a unor noi direcții profesionale. Dar chiar și așa, rămâne mereu recomandabil să discuți cu persoane din anturaj pe marginea celor descoperite pentru o calibrare și perspectivă obiectivă.

Te invităm sa afli detalii despre pașii unui proces de consultanță în carieră aici (click)

Termeni și condiții privind prelucrarea datelor cu caracter personal