Săptămâna trecută am trecut în revistă parcursul prin care am ajuns să integrez sunetul și muzica în activități de dezvoltare , în special activități de tip învățare experiențială.

Am menționat că pe lângă reflecții și extinderea ariei de documentare pentru propria dezvoltare, am apelat la o varietate de instrumente specifice de autocunoaștere, pentru a identifica aspecte la care nu m-am gândit sau pe care nu aveam cum să le descopăr decât consumând prea mult din timpul productiv.

Am decis să menționez aici cât mai multe din cele pe care știu că le-am folosit precum și care este scopul lor, ce fel de informații despre persoană dezvăluie acestea, unde se aplică și prețuri. Apoi urma să analizez toate cele rezultate și să găsesc un fir roșu care să-mi spună ceva clar și coerent despre mine, în fericitul caz în care aș fi putut distinge așa ceva

  1. Așadar, cred că în ordinea cronologică primul a fost setul de evaluare a personalității și valorilor / factorilor motivaționali de la HOGAN (Setul Insight). Mai ales că pe aceste am și licențierea de utilizare în scop de evaluare la nivel individual sai echipe. Rapoartele de personalitate HOGAN oferă o imagine asupra personalității foarte amănunțită și cu un grad ridicat de acuratețe. Din toate scalele, subscalele celor 3 rapoarte din set, se pot extrage competențe soft de la gândire strategică până la atenție la detalii).  În raportul meu nu mi-a plăcut ce am descoperit despre mine. În orice caz rezultă destul de limpede că nu sunt o persoană din categoria angajabilă. Bine, bine, nu sunt angajabilă, hai să admitem. Dar la ce altceva pot fi bună dacă nu pot fi un angajat model?

De exemplu, în cazul meu, la nivelele cele mai înalte se plasează aspectele privind Orientarea către învățare, urmată de  Sensibilitatea interpersonală. Nu că acestea din urmă ar fi la niște cote prea înalte raportat la populația generală, ci raportat la ce iese în evidență la mine. Încă întâmpin provocări privind  empatia, din cauza unor standarde înalte la care ma raportez pentru mone și ceilalți, iar manifestarea vulnerabilității este și ea la cote nu tocmai ridicate. Dincolo de puținele lucruri frumoase despre mine care apăreau în raport la o primă provore,  am căutat să identific aspectele secundare pozitive. Deci, dacă nu sunt prudentă și orientată către respectarea regulilor, politicilor și procedurilor, atunci sunt deschisă, flexibilă, orientată către schimbare și inițiativă.  La capitolul valori și factori motivaționali la o cotă foarte ridicată se plasează Estetica, adică orientarea către frumos, artă, științe umaniste, asociată și cu decizii și livrabile de calitate.

Apoi o altă valoare importantă este Recunoaștere, dorința de a fi vizibilă, recunoscută pentru rezultate, competențe.

Da, pentru interpretarea raportului HOGAN sunt necesare un training și o licență pe care deja le dețineam (inclusiv autoinstruire suplimentară, pentru că am utilizat instrumentul și în evaluarea altor persoane în diverse proiecte).

Acum o evaluare HOGAN, cea mai basic, care îți oferă doar scalele, fără text de interpretare ce trebuie interpretate de un profesionist licențiat costă în jur de 130EUR + TVA doar rapotul. Probabil că în funcție de formatul evaluării și apoi dacă este administrat individual pe persoană fizică sau la nivel de companie pot exista variații privind prețul.

  1. Un alt instrument la care am apelat pentru a-mi structura și înțelege din noi perspective punctele forte (dincolo de SWOT pe care îl utilizez și acum din când în când pentru a-mi monitoriza evoluția) a fost Clifton Strengths de unde mi-au rezultat că stau mai bine la capitolele gândire strategică și construire relații, dar deloc bine la influențarea altora și la execuție.

Rezultatele Clifton Strenghts nu se raportează la o populație de referință pentru a indica intensitatea unui punct forte pe care îl am eu față de alții, ci îmi ordonează aceste puncte forte între ele, de la cele mai pronunțate la cele mai slabe. Astfel dacă la doi oameni rezultă că au ca punct forte Contextul, nu vom putea compara pe o scală care din cei doi are acest aspect mai pronunțat. În schimb în cazul raportului de personalitate HOGAN pot compara gradul în care o persoană este mai extrovertă decât o altă persoană specifică sau raportat la populația generală (fie eșantion românesc, fie eșantion global, la alegere). De exemplu Ionuț se plasează pe scala Sociabiliate la nivelul 14, în timp ce Ioana – la 85.

          Iată principalele 5 puncte forte care mi-au rezultat în raportul Clifton Strenghts (dintr-un total de 34 din totalul utilizat în acest instrument):

    • Context (orientarea către a înțelege lucrurile în context, căutarea rădăcinii în timp, cauze, evoluție fenomene, în cazul meu cu precădere fenomene sociale, culturale)
    • Învățare – dorința de a cunoaște, curiozitate. Învățarea ca proces este mai importantă decât rezultatele pe care aceasta le generează. De aici deduc că trebuie să fiu cam idealistă, mai puțin pragmatică.
    • Conectivitate – credința că între diverse persoane, lucruri, fenomene există conexiuni, lucrurile nu sunt total aleatorii, ci mai degrabă în spatele acestora există semnificație. Probabil că are legătură și cu puterea Context de mai sus.
    • Intelectualizare – introspecție și discuții intelectuale, încercarea de a găsi explicații, analiză, o anumită înclinație de a-i instrui pe alții pe temele pe care le stăpânesc.
    • Dezvoltarea celorlalți – recunoașterea și cultivarea potențialului celorlalți, capacitatea de a observa și încuraja progresele oamenilor.
  • Pentru posibili curioși – raportul complet aici. 
  • Prezentarea punctelor forte Clifton cu definiții și recomandări aici.

Pentru raportul Clifton am plătit 50 USD.

 

  1. Din raportul HOGAN (Valori) am identificat că sunt motivată de frumos, artă, precum și de a fi recunoscută pentru competențe sau rezultate obținute. Pentru că am găsit un alt instrument complementar de identificare a motivațiilor și dintr-o altă perspectivă, odată cu parcurgerea unei cărți în format audio, am căutat instrumentul propus de aceasta, The Motivation Code.

Pentru mine în termeni mai specifici a rezultat că sunt motivată de următoarele 3 aspecte:

  • A fi unic/ă, a ieși în evidență
  • A fi maestru, a cunoaște foarte bine, aprofundat un domeniu
  • A demonstra cunoștințe, interes pentru domenii variate, curiozitate

            Bineînțeles că mi-am pus problema contradicției între 2 motivații aflate cumva în opozitie: a fi maestru, adică a excela într-un domeniu și a arăta interes pentru domenii variate, mai mult sau mai puțin înrudite. Am meditat și apoi am găsit soluția să le împac prin direcția rolului pe care mi l-am construit: să cunosc foarte bine domeniile dezvoltării personale și cel al muzicii, pentru a le folosi în mod creativ și powerful în proiecte de dezvoltare prin sunet, muzică și mișcare.

Iată un extras din modelul de raport Motivation Code ce rezultă în urma parcurgerii evaluării care implică o componentă narativă pentru obținerea rezultatului.

Eu am făcut evaluarea Motivaiton Code gratuit, pentru că am folosit un cod, comunicat într-un podcast.

Altfel costă 49 USD. 

  1. Este important să-ți cunoști personalitatea, punctele forte și mai puțin forte, factorii care te motivează. Pe de altă parte toate aceste informații trebuie prelucrate și aplicate în viața reală, pentru a găsi o direcție, profesie, specializare potrivită. Iar opțiunile existente sunt atât de multe și imposibil de cunoscut și intuit, o cunoaștere doar superficială a marilor domenii te poate pune în situația de a vedea opțiuni limitate și poate a nu te regăsi niciunde cu adevărat. În acest caz pot fi utile platformele de orientare vocațională sau pe bază de interese majore. Voi menționa 2 asemenea platforme pe care le-am folosit în căutările mele și în procesul de autocunoaștere aprofundată și găsirea unui drum.
  • ONet – o platformă unde ești invitat să completezi un chestionar de 60 de întrebări (în limba engleză), iar apoi primești o serie de profesii potrivite cu interesele tale. Profesiile pot fi filtrate după nivelul studiilor necesare pentru licențiere (cel puțin conform cerințelor din SUA), după perspectivele de viitor etc. Pe această platformă găsești multă inspirație și idei dacă ai curiozitate și îți faci timp să explorezi. Eu am recomandat-o în ultimele luni la 2 adolescenți, copii ai unor prieteni și cu mult interes au descoperit opțiuni și chiar le-au ieșit pe listă inclusiv profesiile pe care le au în vedere (unul aviator civil, altul analiză și investigații)

ONet este gratuit.

  • Career Explorer – este o platformă unde știu că am completat multe tipuri de întrebări și am obținut un profil de carieră (propuneri) probabil mai personalizat decât pe ONET. Propunerile pentru mine se pot vedea aici pentru că nu sunt informații private. Ba poate e chiar o variantă mai simplă, vizuală și schematică de autoprezentare din punct de vedere potențial profesional.

 Pentru Career Explorer am plătit 50 USD / an. Trebuie să existe și versiuni gratuite, care oferă rapoarte finale mai puțin detaliate.

  1. Într-o fiind în vizită la cabinetul unei prietene psihoterapeut, să mai schimbăm o vorbă, am stabilit să îmi fac și un profil psihologic din categoria clinic. (HOGAN menționat mai sus are aplicabilitate în mediul profesional / organizațional, nu se aplică pentru a identifica tulburări sau patologii de personalitate).

În schimb ce am completat la psiholog tocmai asta identifică – aspectele mai pronunțate în raport cu standardele acceptate de psihologi / psihoterapeuți  psihiatri ce pot indica nevoia de reglare și intervenție pentru a ajuta persoana să se integreze social sau cu sine, să devină sănătoasă din punct de vedere psihic.

Cu toată onestitatea am completat și nu mi-au rezultat abateri de la normalitate. Adică pentru psihologi raportul meu nu este unul de interes…. Hmmmm.

Deși mai pronunțate au ieșit aspecte precum antisocialul (țineți minte că am un grad foarte scăzut la Prudența HOGAN), narcisistul, sadicul. Însă nici una nu trece nici măcar în categoria pronunțat raportat la populație. Deci se poate spune că nu mă evidențiez prea mult prin ceva anume, nu prezint excentricități de vreun fel, aparent :).

Într-un fel poate că nici nu e bine să fiu atât de normală, pentru că e posibil ca asta să-mi scadă șansa de succes, dacă ne gândim că unii care au ajuns sus au avut obligatoriu anumite devieri psihologice.

Testul pe care l-am făcut este MCMI – III (Milton Clinical Multiaxial Inventory). Pe mine nu m-a costat nimic. Poate un prânz luat împreună în oraș, să zicem 😊

  1. Pe perioada pandemiei am participat la diverse webinarii, RoCoach iar cu această ocazie l-am cunoscut pe George Bragadireanu, care a avut câteva prezentări interactive pe diverse teme. Pentru că am apreciat felul în care pune problema, seriozitatea, documentarea și pasiunea pentru a sprijini dezvoltarea, evoluția și atingerea obiectivelor, am căutat să fac câteva ședințe de clarificare și cu el. Am luat notițe. Apoi am răsfoit tot ce am mai obținut în rapoartele enumerate mai sus pentru a găsi un fir roșu.

M-a costat cât a avut George tariful pe ședința la acel moment. 🙂

  1. Alte materiale pe care le-am găsit utile în acest proces
  • Metoda Ikigai – carte
  • The Tribe of Mentors – carte
  • Mastery – carte
  • Eneagrama – profil de personalitate, spiritual.
  • Munca actotului cu sine însuși a lui Konstantin Stanislavski este un fel de piatră de căpătâi pentru setarea unui mindset pentru a înțelege că în fiecare zi am de lucru la mine, ceea ce mă face să mă extrag din activități fără valoare adăugată și să mă țin de lucrul cu mine însămi, pe plan personal și profesional. Detalii carte aici: Volumul 1 , Volumul 2, sau format free pdf 

Acestea sunt o parte din eforturile mele și din când în când mai revin să văd ce se mai poate face cu toate lucrurile, ce conexiuni noi întrevăd, cum altfel mai pot pune în valoare aceste lucruri.

Am colectat toate informațiile, le-am așezat pe coloane pozitiv/ negativ, puncte forte / puncte slabe. În baza inventarului și a organizării celor obținute mi-a fost ceva mai ușor să desenez scheme posibile și să ajung la o concluzie referitor la ce este potrivit pentru mine să fac. Cel puțin pentru moment.

 

Autor: Oksana Rusu

Despre autor

  • Facilitator pentru dezvoltare personală și învățare experiențială folosind muzica drept instrument de lucru (adulți și copii)
  • Licențiată în Asistență socială la Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, specializare psiho-socio-pedagogie,
  • Experiență de 17 ani în domeniul resurse umane, ce au inclus și proiecte atât formale cât și informale de consiliere în carieră, licențe pentru o serie de instrumente de evaluare de înaltă acuratețe  și predicție pentru tendințe comportamentale – personalitate, competențe puncte forte, identificare interese și orientare către domenii compatibile cu interesele, potențialul și disponibilitatea persoanei
  • Absolventă certificare Dalcroze (muzică și mișcare), metodă de pedagogie muzicală activă, ce permite intervenții de natură expresivă în procesele de dezvoltare personală și terapii (experimentarea senzorială a muzicii, exprimarea non-verbală prin intermediul instrumentelor și materialelor muzicale proprii, lucrul cu emoții folosind muzica, antrenarea atenției, autocontrolului, coordonării, orientării și adaptării, mobilitate, etc)