Consilierea in cariera este mai mult decat oferirea de recomandari cu privire la alegerea unei facultati, sau a unui job. Exista o multime de alte beneficii pe care le poti avea apeland la un consilier in cariera.
Iata-le:
- Iti prezinta modalitati eficiente de a-ti gasi un job (in afara de clasicele site-uri de joburi)
- Iti pune la dispozitie informatii privind tendintele pe piata muncii in domeniul tau de interes.
- Iti ofera suport atunci cand ti-ai pierdut jobul. Perioada de cautari, intre joburi, este una foarte incarcata emotional. Cei care au ramas fara job trec printr-un spectru larg de emotii, de la frica si rusine, pana la deznadejde si punerea la indoiala a performantei personale si a propriilor abilitati.
- Iti verifica abilitatile de prezentare la interviu, sustinind cu tine o simulare de interviu si oferindu-ti recomandari pentru a-ti imbunatati prestatia.
- Te ajuta sa iti clarifici ce iti doresti cu adevarat din punct de vedere profesional, atunci cand te afli la o rascruce in cariera si nu stii in ce directie sa o iei
- Te ajuta sa iti re/scrii CV-ul, adaptandu-l in functie de jobul pentru care vrei sa aplici.
Asadar, ajutorul care il poate asigura un Consilier in cariera este cuprinzator, detaliat, si personalizat. Totusi, sunt oameni care se intreaba de ce sa plateasca un Consilier in cariera, in conditiile in care e plin internetul de informatii si sfaturi despre cum sa scrii un CV, despre cum sa raspunzi la anumite intrebari care se pun la interviu, despre cum sa te imbraci la interviu, cum sa faci fata perioadei in care nu ai job, etc.
Intr-adevar, pe internet se gasesc zeci de mii de articole, insa multe dintre ele sunt preluate de pe site-uri din afara tarii, se refera la cu totul alte culture si piete ale muncii decat cea autohtona, astfel ca nu sunt neaparat relevante in Romania. In plus, internetul are cateva lacune serioase in privinta consilierii in cariera, si anume nu iti pune la dispozitie urmatoarele informatii:
- Nu iti poate oferi feedback concret in legatura cu CV-ul tau;
- Nu iti poate da feedback legat de felul cum te prezinti la interviu;
- Nu poate sa iti puna intrebarile relevante care sa duca la descoperirea abilitatilor tale;
- Nu iti poate oferi recomandari personalizate pentru situatia ta si nevoile tale specifice.
Nu in ultimul rand, consilierul in cariera te poate ajuta sa identifici/clarifici urmatoarele: abilitatile si competentele tale, obiectivele tale, fricile tale, factorii din viata care iti pot influenta (in mod pozitiv sau negativ) aspiratiile profesionale, urmatorii pasi in cariera, precum si planul specific pentru a-ti atinge scopurile profesionale.
In concluzie, consilierea in cariera ofera sprijin oamenii nu numai in alegerea unei cariere sau a unui job, ci ii ajuta sa se cunoasca mai bine sau sa se descopere pe ei insisi, sa isi gaseasca vocatia, astfel incat sa poata lua deciziile cele mai potrivite pentru carierele lor.
———-
Autor: Elena Popa
Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.