Daca ti se intampla sa iti percepi saptamana de lucru ca fiind doar o insiruire de cinci cumplite zile de luni, daca diminetile te trezesti ingrozit cu gandul ca iar te duci la “scarbici”, iar nu intr-un loc unde te simti bine, respectat, apreciat si valorizat, este foarte posibil ca lucrezi intr-un mediu toxic.
Iata cateva semne ca activezi intr-un mediu de lucru ostil:
- Profitul este pus mai presus de oameni – Angajatii sunt considerati si tratati doar ca “resurse” sau “costuri”, fara sa exista niciun interes real pentru starea lor de bine si pentru dezvoltarea lor. Managerii nu arata compasiune sau empatie fața de cei pe care ii cooordoneaza, iar totul se reduce doar la cifre si grafice.
- Un raport dezechilibrat munca/viata personala – Angajatii sunt abuzati prin supra-incarcarea lor cu o serie de responsabilitati care ar fi trebuit sa fie facute de alte persoane. In loc sa angajeze mai mult personal, angajatorul prefera sa aduca la epuizare/ « burnout » angajatii existenti.
- Managerii au un stil defectuos/inadecvat de leadership – Managerii au un stil de comunicare ce lasa mult de dorit, nu sunt interesati de dezvoltarea angajatilor, se concentreaza doar pe ce acestia nu fac bine si le dau foarte rar sau deloc feedback pozitiv. Pot exista de asemenea manageri narcisisti care incurajeaza sau promoveaza o atmosfera negativa si intoleranta la locul de munca. O alta categorie de manageri toxici pentru angajati sunt cei care isi asuma tot creditul pentru munca altora, de regula a celor din echipele lor. Angajatii nu indraznesc sa isi spuna nemultumirile deschis, pentru ca fie nu vor fi ascultati, fie vor fi tratati si mai rau. Asemenea manageri se uita la angajati precum priveau faraonii la sclavii de la baza piramidei si par ca tocmai si-au luat “black belt” in comunicarea pasiv-agresiva.
- Colegii au o atitudine si o stare de spirit proasta – Toti cei din jur sunt prost dispusi, fara entuziasm, nemultumiti, nervosi. Rata de retentie a anagajatilor este una redusa, angajatii pleaca si vin intr-un ritm atat de rapid ca nu apuca sa se usuce cerneala de pe contractul de angajare semnat, cand deja isi pun semnatura pe cererea de demisie. Exista insa si situatia in care retentia sa fie una relativ buna. Astfel, sunt firme unde unii angajati stau ani buni, nu neaparat pentru ca mediul este unul prietenos, ci din diferite alte motive, de exemplu: s-au obisnuit asa si nu au termen de comparatie, le e teama sa iasa din zona de confort, nu au fost niciodata laudati pentru munca lor si au impresia ca nu sunt prea competenti, li s-a indus subtil sau mai putin subtil teama ca nu isi vor mai gasi prea repede si prea usor alt job.
- Favoritism si politici inconsecvente – Observi ca apar tot mai multi angajati dintre prietenii sau rudele managerilor si/sau anumite beneficii si privilegii se acorda numai unora. De asemenea, regulile si politicile se schimba de la o luna la alta si nu exista o strategie clara. Increderea, colaborarea, munca in echipa sunt subiecte tabu, care nu se discuta nicaieri in companie.
- Ai incetat sa mai crezi ca vei fi tratat corect la job – Simti ca nu mai poti avea incredere in manageri, ca orice ai face sau ai spune, nu vei fi tratat obiectiv si corect. Cu cat iti faci mai bine jobul, cu atat vei primi si mai multe responsabilitati, insa fara sa fie insotite de o compensatie financiara adecvata.
- Familia si prietenii au observat o schimbare negativa la tine – Daca cei apropiati tie au inceput sa iti spuna ca te-ai schimbat, ca esti mereu nervos, pari mereu obosit sau ca te plangi adeseori de problemele de la birou, de sef si/sau colegi, ar trebui sa iti pui in modul cel mai serios intrebarea daca locul tau mai este acolo, daca merita sa iti petreci 5 zile pe saptamana intr-un loc care iti poate afecta in mod serios sanatatea mentala si emotionala, eventual chiar si cea fizica.
Asadar, daca la jobul tau regasesti mai multe dintre aceste indicii, probabil ca este momentul sa te gandesti temeinic la o schimbare in cariera. Lucrul intr-un mediu toxic iti poate afecta puternic si uneori chiar ireversibil sanatatea, stima de sine, precum si relatia cu familia. Starea ta de bine trebuie sa ramana prioritatea numarul unu in viata ta, iar faptul ca lucrurile nu merg bine in actualul loc de munca, nu inseamna ca in altul nu poti excela.