Autocunoastre cariera

Am deschis Seria de articole Antrenament pentru carieră cu o abordare  teoretică, în care am prezentat în mod structurat factorii care detremină alegerea și eventual reorientarea în carieră. Am stabilit că alegerile privind cariera sunt determinate de factori personali, de mediu, de ceea ce credem despre noi, de efortul pe care suntem dispuși să îl facem pentru a ajunge unde ne dorim.

Articolul prezent este o invitație la activități practice care să te ajute să te auto-evaluezi cu privire la acești factori cu implicație în deciziile privind cariera – cei care îți sunt specifici ție. Urmează  apoi să identificăm ce opțiuni de carieră ai în față – care sunt cele mai potrivite cu ceea ce ești tu ca persoană, cu aspirațiile tale, precum și ținând cont de joburile viitorului. Unele activități de autocunoaștere le poți realiza în mod independent. Altele necesită suportul unui specialist. Iată aici propriul meu exercițiu serios de autoevaluare.

Dacă  simți că ești blocat/ă în carieră, că ceea ce faci îți omoară spiritul, atunci este cu atât mai necesar să urgentezi și să pui la punct un plan de schimbare, inteligent și strategic. Cel mai corect punct de plecare este exercițiul de autocunoaștere, actualizarea a ceea ce știi deja despre tine și trecerea la următorul nivel.

Estimez că pentru o analiză eficientă ar necesita să salvezi în calendar cam 1.5 ore pentru a clarifica cine ești acum și ce poți face acum și în viitorul imediat, dar și pe termen mediu. Este posibil să fi făcut acest tip de exerciții de autosunoaștere cu alte ocazii. Totuși, dacă au trecut măcar 6 luni de atunci, te invit să parcurgi acel SWOT sau Cine sunt eu astăzi și sunt curioasă dacă cele notate despre tine atunci sunt la fel cu cele identificate acum. Pură curiozitate.

Am obiceiul să fac analiza proprie  SWOT la 6-12 luni. Salvez versiunea cu data efectuării fiecărei astfel de auto-reflecții. Ce găsesc eu este că aspectele care nu-mi plac la un moment dat , treptat,  nu se mai regăsesc în următoarele mele SWOT-uri. Explicația mea este că că exprimarea acestor aspecte mă determină să conștientizez diverse probleme, să acționez, să iau măsuri care mă ajută să depășesc sau să fac mai puțin relevant un punct slab  care a blocat accesul la anumite rezultate dorite.

 

În ce fel de ajută instrumentele pe care le propunem în continuare:

  • Să identifici cine ești tu în raport cu tine și valorile tale – la ce ești bun /ă punctele tale forte, ce are sens pentru tine în lumina istoricului personal
  • Să identifici cine ești tu în raport cu ceilalți, cum te percep ei, care sunt tiparele tale relaționale, decizionale, cum te raportezi la învățare / dezvoltare, care este capacitatea de a gândi strategic sau a duce la bun sfârșit proiectele în care te implici etc etc
  • Să decizi ce este relevant să faci, să descoperi sau să=ți reconfirmi viziunea și misiunea personală și modul a le realiza
  • Să descoperi ce te motivează, într-un mod mai explicit poate decât ai făcut-o până acum
  • Să trasezi un plan de carieră și dezvoltare și să urmărești realizarea acestuia

 

Pare complicat și… chiar este. Până începi. Pe măsură ce te vei descoperi s-ar putea să ai multe revelații, iar acesta cred că este un argument care să te convingă că …. merită să începi.

  

EXERCIȚII DE AUTOCUNOAȘTERE

1 Cine am fost /  sunt / voi fi eu? (30 min)

Pentru acest exercițiu ai nevoie de o foaie de hârtie și un pix, sau poți lucra direct într-un document editabil pe care să îl salvezi și să-l accesezi oricând vei dori.

Cine sunt eu – este un exercițiu în care vei răspunde la întrebările din coloanele ce urmează. Poți avea în vedere atât aspectele care îți plac precum și cele care poate îți plac mai puțin la tine, măcar un total de 10 pentru răspunsuri  pentru fiecare coloană.

 

Cine am fost eu acum 5-10 ani

Cine sunt eu acum?

Cine îmi doresc să fiu peste  3 / 5/ 10  ani?

 

 

 

 

După ce ai completat în coloane, poți folosi 3 culori diferite, pentru a evidenția: ce îți place mai mult, ce îți place mai puțin și ce te lasă indiferent/ă (este doar o constatare factuală, care nu neapărat generează o emoție) –  cu privire la cele constatate despre tine.

Te invit să meditezi la traseul pe care l-ai parcurs trecând de la trecut la prezent completând în continuare:

Ce îmi spune asta despre mine?

 

Ce am învățat din trecut?

 

Ce îmi „spune” că aș putea să fac în viitor?

 

Unde am devenit mai bun/ă?

 

Concluzii

 

Poți găsi exercițiul integral Cine sunt eu aici, pentru a lucra pe aceeași pagină.

 

  1. SWOT

Acronimul SWOT reprezintă inițialele a 4 termeni din limba engleză:

Strengths / Puncte forte

Weaknesses / Puncte slabe

Opportunities / Oportunități    

Threats / Amenințări

În acest exercițiu te invit să reiei  temele despre tine  într-o alta lumina. Poți folosi o parte din cele expuse de tine la exercițiul Cine sunt eu. Întrebările din fiecare cadran al instrumentului editabil SWOT personal te vor ajuta la o structurare diferită a auto-reflecției, aducând în lumină aspecte atât despre tine cât și despre mediul tău.

S

W

O

T

Strengths / Puncte forte

 

Weaknesses / Puncte slabe

 

Opportunities / Oportunități

Threats / Amenințări

Cum abordezi apoi informațiile obținute în fiecare coloană?

Valorificare

Determinare direcții

Avantajul nostru competitiv / diferențiator

Îmbunătățire – dacă reprezintă un obstacol major în planurile tale

Neutralizare – să alegi acele  direcții unde această slăbiciune nu contează

Dacă este un factor ce blochează multe oportunități – nu ai ce face decât să lucrezi la el sau le accepți și să țintești  mai jos sau în altă direcție

Să le identifici și să le determini să lucreze în favoarea ta

Să le eviți sau elimini, să creezi planuri de limitare a efectului acestora asupra ta și a obiectivelor tale

Click aici pentru documentul de lucru SWOT -personal în format word

 

  1. Clifton Strengths

Acesta este un instrument numit și ADN-ul talentului, iar informațiile rezultate te pot ajuta la identificarea și maximizarea propriului potențial, te pot ajuta în deciziile privind direcția în carieră, precum și clarificarea unor puncte slabe care pot să blocheze accesul la rezultatele urmărite. Clifton Strengths este un instrument de autoevaluare cu autoadministrare online, ușor de folosit ce poate fi achiziționat de oricine este interesat și poate face plata cu cardul online.  Datele din raportul personal Strengths le poți  de asemenea adăuga în analiza ta SWOT, pentru o nuanțare și identificarea unor posibile noi oportunități pe care le poți avea în vedere. Instrumentul Clifton Strengths poate aduce în lumină o serie de lucruri la care poate nu te-ai gândit, îți poate oferi indicii valoroase referitor la anumite direcții către care să vă orientați cu prioritate în propria de dezvoltare – personală și profesională. Click aici pentru a vedea cum arată un raport Clifton Strenghts. 

Achiziția instrumentului se poate face direct de pe site-ul Gallup, Clifron Strengths.

  1. Instrumente de măsurare a personalității

Acestea sunt ceea ce numim teste de personalitate, dar care pot oferi indicii cu nivel ridicat de acuratețe   și asupra competențelor soft (de exemplu, dacă ești o persoană cu capacitate de a vedea lucrurile în ansamblu, curiozitate, capacitatea de a lucra în echipă, orientarea către rezultate ambițioase, capacitatea de a-ți păstra calmul în situații tensionate sau dimpotrivă etc etc). Cum interacționezi cu alții? Ai tendința de a da vina pe ceilalți? Sau, dimpotrivă, ai tendința de a te auto-culpabiliza? Modelele noastre comportamentale își pun amprenta asupra performanței, asupra capacității de adaptare în diverse medii de lucru, culturale.

Aceste instrumente sunt destul de variate, iar cele care au un înalt grad de acuratețe și pot fi utilizate cu încredere se administrează contra cost de către profesioniști autorizați în acest sens  recrutori, psihologi, consultanți în carieră, alte categorii de profesioniști din domeniul HR).

 

  1. Instrumente de măsurare a valorilor

Valorile sunt  acele credințe profunde, poate neconștientizate uneori, în jurul cărora ne organizăm viața, luăm deciziile importante, ne alegem parteneri de viață, domeniul de activitate etc. Diferența de valori este un important factor ce generează afinități sau conflicte.

Ce este important pentru tine, către ce fel de mediu tinzi să aparții, în ce fel de structuri tinzi să fii parte? Care sunt elementele care te motivează – și a căror diferențe generează adesea conflicte între oameni? De exemplu, unii oameni sunt motivați de dorința de a le fi recunoscute meritele în public, iar alții sunt preocupați să aparțină unui grup, să lucreze împreună cu alți oameni. Pentru unii sunt importante valori și elemente de motivare precum dorința de a face lucruri de calitate, în timp ce pentru alții securitatea jobului sau predictibilitatea și evitarea riscului sunt determinante în evaluarea unei posibile cariere sau a modului în care iau decizii în general în viața de zi cu zi.

Valorile pot fi identificate printr-o serie de întrebări la care să răspunzi cât mai onest, sau pot fi identificate/ nuanțate / validate / descoperite cu ajutorul unor instrumente, la fel ca în cazul măsurării personalității.

Iată în ce mod poți identifica în mod independent  valorile tale.

Analizează răspunsurile la întrebările din Exercițiul 1 – Cine am fost / Cine sunt / cine voi fi?

Apoi gândește-te și eventual notează răspunsurile tale oneste la următoarele întrebări:

Ce te face să fii mândru / mândră  de tine ? (realizări, persoane,  întâmplări, dorințe, frici, etc)

 

 

Ce te-a determinat să fii ceea ce ești?  (realizări, persoane,  întâmplări, dorințe, frici, etc)

 

Ce te-a determinat să alegi ceea ce ți-ai propus pentru viitor? (rezultate urmărite, persoane, întâmplări, dorințe, frici etc)

 

 

Există vreun fir roșu care leagă aceste elemente ale vieții tale care explică răspunsurile din fiecare coloană a exercițiului de la punctul 1 (Cine sunt eu)? Este foarte posibil ca acestea să fie valorile tale.

 

  1. Instrumente de evaluare a capacităților cognitive

Deși  personalitatea și valorile noastre sunt importante, nivelul la care ajungem să performăm este dat într-o măsură neneglijabilă de capacitățile noastre cognitive, un mix între ceea cu ce suntem înzestrați și ceea ce dezvoltăm pe parcursul evoluției noastre prin procesul de învățare / exersare.  Care sunt ariile cognitive în care ești mai bun/ă?: Capacitatea de a lucra ci cifre? Capacitate de a opera cu texte, cuvinte? O bună memorie de lucru? Ai  un nivel înalt al raționamentului logic?  Îți poți comuta cu  ușurință atenția când treci de la efectuarea unei sarcini la alta?

Aceste elemente le poți observa în activitatea de zi cu zi, sau pe baza feedback-ului primit, iar altele le poți descoperi, la fel, cu ajutorul a diverse testări specializate.

 

Concluzie

În acest articol am trecut în revistă o serie de elemente care te ajută să poți răspunde din diverse perspective la întrebarea Cine sunt eu?

Ai observat că există o serie de resurse. Poți ajunge la un răspuns printr-un proces de auto-reflecție structurat, sau poți opta pentru a obține aceste răspunsuri cu ajutorul  administrării unor teste, proces mai puțin dureros, chiar plăcut, și care durează mult mai puțin, iar  dacă sunt utilizate instrumentele potrivite, îți pot prezenta un tablou de mare acuratețe a ceea ce ești și ce potențial ai – ce poți deveni.

 

Nu ne vom opri aici. Autocunoașterea es

te importantă, iar, mai mult decât atât, o vom valorifica în următorul articol, din seria Antrenament pentru carieră, unde vom explora opțiuni de posibile cariere pe care să le poți avea în vedere, potrivite cu ceea ce ești tu, cu aspirațiile tale și cu direcția în care evoluează lumea în care trăim.

 ——————–

Autor: Oxana Rusu, HR & People Development  /Career Coaching Consultant/ Sr. Recruiter