Unul din aspectele care ii diferentiaza pe liderii veritabili de sefii cu mentalitate de “big boss” este ca primii sunt permanent preocupati de dezvoltarea echipelor lor si a lor insusi, deopotriva.

Pentru a se asigura ca isi mentine autenticitatea si credibilitatea, fiecare lider ar trebui sa isi adreseze (si sa incerce sa raspunda cat mai clar la ele)  periodic (cel putin) aceste intrebari:

  1. Ce fel de leader sunt?

Sunt General? Sunt Vizionar? Sunt Coach? Sunt Tranzactional?

Exista mai multe stiluri de leadership, iar o clasificare o puteti gasi si intr-un articol anterior al nostru care s-a axat pe o astfel de clasificare:

  1. Ce ma motiveaza?

Ce ma motiveaza sa conduc o echipa? Ce ma pune in miscare? Ma intereseaza cu adevarat sa dezvolt oameni? Sau este doar orgoliul meusa am un rol care da bine?

  1. Cum este pentru cineva sa lucreze pentru mine?

Este o intrebare foarte pertinenta, pe care oricine conduce o echipa ar trebui sa si-o adreseze  macar ocazional. Liderii ar trebui sa fie interesati si sa simta pulsul echipei zilnic, nu numai la evaluarile anuale (care si ele se aliniaza trend-ului agile si devin  semestriale/ trimestriale / bazate pe proiecte etc). Sunt intrebari simple pe care liderii si le pot pune pentru a putea evalua acest aspect:

Vin colegii la mine sa ma consulte?

Se comporta ca si cum au incredere in mine si in deciziile mele?

 Sau par ca le e teama de mine?

Considera relevante/folositoare sfaturile mele?

Cat de apropiat sunt de echipa mea?

 Cat de mult stiu despre ei, despre famiile lor, despre vietile lor personale?

  1. Ce am invatat din recrutarea pe care am facut-o gresit?

Orice lider isi doreste sa aduca in echipa doar oameni potriviti, dar se intampla ca nu toate recrutarile sa fie unele de succes. Important este ca liderii sa evalueze obiectiv unde au gresit:

Am luat decizia angajarii mai degraba emotional?

M-am bazat prea mult pe abilitatile tehnice si mai putin/deloc pe cele personale?

A fost o decizie luata in graba?

A fost un esec doar pentru ca am ales cea mai ieftina optiune?

  1. Cum imi incurajez echipa sa se dezvolte?

Liderul poate evalua acest aspect raspunzandu-si sincer la intrebarile:

 Le ofer toate instrumentele si toate conditiile, atat cat tin de mine, ca membrii echipei mele sa se poata dezvolta?

 Ma asigur ca vocile lor se pot auzi mai sus?

Ma asigur ca rezultatele lor sunt vazute la urmatorul nivel?

 Imi sustin echipa in fata managementului?

  1. Se reflecta valorile mele personale in stilul meu de leadership?

Setul de valori personale ale managerului/liderului ar trebui sa se reflecte in felul cum coordoneaza o echipa si cum actioneaza/reactioneaza in diverse situatii profesionale.

  1. Cum mi-am tratat azi echipa?

Maya Angelou, cea care a fost o minunata cunoscatoare a naturii umane, a spus odata ca: „Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai facut, dar nu vor uita niciodata cum i-ai făcut sa se simta.” Adreseaza–ti aceasta intrebare simpla zilmic si gandeste-te mereu cum poti sa faci membrii echipei sa se simta respectati si valorizati atunci cand interactioneaza cu tine.

  1. Conduc prin exemplu personal?

Este crucial pentru un lider sa conduca prin exemplu personal, sau asa cum spun americanii “to walk the talk”. Atata timp cat managerul nu face la randul sau ceea ce le cere subordonatilor lui sa faca, acestia nu se vor implica 100% si mai mult, nici nu-l vor respecta.

  1. Cum gandesc despre membrii echipei mele?

Aceasta intrebare mi se pare una dintre cele mai importante si relevante intrebari pe care un lider si-o poate adresa. Care este parerea sa despre fiecare membru al echipei? Pentru ca daca parerea lui este una proasta despre acei oameni, ei bine, ei vor performa asa cum el ii percepe, si anume prost. Situatia este similara cu cea a parintilor care gandesc despre copiii lor ca sunt rai, prosti si obraznici, iar acestia se comporta exact la nivelul asteptarilor proiectate asupra lor.

  • Imi place jobul meu?

Daca liderul nu este multumit de jobul lui si nu ii plac responsabilitatile pe care le are, acest lucru se va reflecta asupra intregii echipei, intrucat el stabileste tipul de energie si de angajament in cadrul echipei. Un manager plictisit, blazat sau detractor va avea o echipa cu un grad mare de ineficienta, avand aceeasi lehamite/blazare si neimplicare ca si coordonatorul ei.

 

In concluzie, intrebarile potrivite abordate in mod frecvent ofera liderilor noi idei si noi perspective, precum si sansa de a imbunatati ce nu merge bine. Raspunsurile si, ce este mai important, ce fac ei apoi cu aceste raspunsuri, ii ajuta deopotriva pe ei si echipele lor sa ajunga la performanta dorita.

———-

Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.