Majoritatea articolelor care trateaza subiectul productivitatii prezinta si diverse solutii pentru cresterea acesteia, insa nu toate metodele recomandate confima eficienta promisa. Motivul pentru care unele dintre metode  s-au dovedit a fi simple mituri este ca se pleaca de la premiza ca ce a functionat in cazuri particulare, musai este valabil pentru toata lumea. Doar ca nu este chiar asa.

Iata 6 sfaturi prezentate in scopul imbunatatirii productivitatii, dar care in realitate ne impiedica sa fim eficienti.

  1. Cine se trezeste foarte devreme este productiv si are succes– Exista o multime de articole in care sunt prezentati diversi oameni de succes in afaceri care isi incep ziua pe la 4 am. Numai citind cum altii fac yoga, alearga sau mediteaza la acea ora din noapte care dupa mine ar trebui sa fie interzisa, te face sa te simti vinovat si sa te gandesti ca nu ai nici o sansa sa ajungi vreodata performant cand ziua iti incepe la o indecent de tarzie ora 7 sau chiar 8. Cei care dau drept exemplu oamenii productivi matinali, uita sa dea si exemple de personalitati care au avut/au succes, dar care au fost/sunt productivi la ore tarzii in noapte (de exemplu, Barak Obama si Winston Churchill). Fara a nega eficienta persoanelor matinale, fiecare trebuie sa isi asculte ritmul biologic propriu, lasandu-se ghidati de el spre stilul si ritmul de viata potrivit lor. Pentru ca altfel isi pot face mai mult rau, torturandu-si fara rost corpul la 4 dimineata intr-un chinuitor “pat al lui Procust”.
  1. Esti cel mai productiv cand lucrezi sub presiune – Sunt oameni care considera ca sunt mai eficienti atunci cand lasa totul pe ultima suta de metri si cand lucreaza sub presiunea ticaitului de ceas, apucandu-se de treaba la ceasul al doisprezecelea fara un sfert. In realitate, acest stil de lucru ultra-stresant “last minute” este contra-productiv si poate ajunge foarte daunator pentru sanatate, daca ajunge sa fie adoptat ca stil de viata.
  2. Cand lucrezi de acasa nu ai cum sa fii productiv- Multi sustin ca nu ai cum sa fii productiv cand lucrezi de acasa, pentru ca esti tentat sa dormi mai mult, sa te implici in treburi casnice si/sau sa stai cu familia. Adevarul este insa ca, daca angajatii se organizeaza in asa fel incat sa tina cont de ritmul propriu de lucru, cat si de programul familiei, acestia pot fi mult mai productivi decat la birou, unde sunt expusi la mai multe intreruperi decat acasa.Incepe ziua cu cea mai mare/cea mai grea sarcina – Acesta este unul din sfaturile cel mai des intalnite. Insa este unul contra-productiv, pentru ca la terminarea ei, te vei simti epuizat si fara niciun chef de a te ocupa de celelalte sarcini, chiar daca acestea sunt mai usoare. Pentru cei care sunt mai productivi in a doua parte a zilei, sa isi inceapa ziua cu sarcina cea mai dificila poate fi un adevarat chin. In plus, se poate intampla ca cea mai mare sarcina sa nu se termine intr-o zi, ci in mai multe si sa iti lase astfel sentimentul ca nu ai facut nimic in acea zi.

Dimpotriva, incepand ziua cu sarcini mai mici si mai usoare si vazand ca in cateva ore deja ai terminat, sa zicem, 5 din 9 pana la jumatatea zilei, vei fi mult mai motivat sa continui cu celelalte. De asemenea, pentru a-ti usura munca si mari productivitatea, sarcinile mari si complexe, de cele mai multe ori pot fi impartite in sarcini mai mici.

  1. Daca lucrezi mai mult, implicit vei fi mai productiv- Sunt perioade mai aglomerate cand un extra-efort de de cateva ore in plus este intr-adevar necesar. Insa orele suplimentare lucrate in mod regulat nu duc decat la epuizare, la probleme de sanatate sau chiar probleme familiale, dar in niciun caz la o stabila crestere a productivitatii.

 “Work smart, not hard” este cea mai potrivita sintagma in acest caz.

  1. Multi-tasking-ul te face mai eficient – In timpul nostru liber putem fi buni “multi-tasker-i”, astfel ca putem purta lejer o discutie pe whatsapp in timp ce ne uitam la un serial pe Netflix si ne ondulam parul. Insa aceasta abilitate nu poate fi folosita in mod eficient si la birou, pentru ca in timpul liber nu avem nevoie sa acordam 100% atentie acelor lucruri. La birou insa, unde poate o eroare la o simpla virgula poate avea urmari serioase, pentru a fi cu adevarat eficienti, trebuie sa acordam intreaga noastra atentie unei singure sarcini. Indreptandu-ne atentia catre mai multe lucruri in acelasi timp, nu ne putem concentra practic pe niciunul din ele.

In concluzie, nu lua de bun ce pare sa functioneze perfect la altii, ci construieste-ti si apoi optimizeaza-ti propriul sistem de productivitate. Asculta-ti intuitia, fii atent la semnalele pe care ti le da corpul, foloseste in mod inteligent orele de la birou si afla ce functioneaza cel mai bine pentru tine. Este singura formula care nu da gres.