Trasaturi personale

În ultimii ani angajatorii au început să se uite tot mai mult la trăsăturile personale ale candidaților, iar ponderea acestora în decizia de angajare ajungând să fie în unele situații mai mare decât experiența și abilitățile lor tehnice. De aceea, este crucial să deținem și să  dezvoltăm un set de trăsături de personalitate, specific persoanelor cu o mentalitate deschisă, ce sunt dezirabile pe piața muncii. Pentru că aceste trăsături ajută nu numai în dobândirea unui job, dar și în obținerea apoi de rezultate performante la locul de muncă.

Iată care este profilul persoanei cu trăsăturile căutate de angajatori și diferențele intre ei și cei cu o mentalitate închisă:

– Caută mereu să se perfecționeze în domeniul său – Toate persoanele care au făcut și fac performantă în domeniile lor de activitate sunt din categoria celor care învață și se perfecționează în mod constant și continuu. Ceilalți consideră că ce au învățat odată “e bun învățat” și nu sunt preocupați să afle ce se mai întâmplă nou în domeniile lor. Motivul este că fie că nu sunt deloc pasionați de munca lor, fie sunt blazați, fie, pur și simplu, noutatea îi sperie și îi depășește.

 – Considera feedback-ul drept o oportunitate de a se dezvolta – Acest tip de persoana căutată de angajatori primește feedback-ul negativ în mod deschis și îl vede ca pe o oportunitate de perfecționare. În schimb, un angajat cu o mentalitate închisă, ia personal orice aspect negativ și îl consideră fie o nedreptate, fie un semn de eșec personal, reacționând defensiv și dând automat vina pe altceva/altcineva.

– Nu îi este teama/rușine să spună “nu știu”– Aceste persoane nu au nici o problema în a recunoaște că nu știu ceva și apoi să ceara ajutor. Spre deosebire de aceștia, sunt cei cărora le este teamă să admită că nu știu, considerând că acesta este un semn de slăbiciune. Simon Sinek spunea foarte frumos: “Adevărata putere este să iți admiți slăbiciunea.”

– Este inspirat/ă și ambiționat/ă de oamenii de succes – O persoană cu deschidere spre dezvoltare personală și profesională se va simți întotdeauna inspirată de alți oameni care au succes. La polul opus, cei cu o mentalitate închisă vor fi invidioși și se vor simți intimidați sau chiar amenințați de oamenii de succes.

 – Este genul de persoană căruia îi place să dăruiască – Persoanele care dăruiesc cu plăcere din cunoștințele și din experiență lor sunt, de regula, cei mai apreciați într-o companie. La polul opus se situează cei care atunci când sunt rugați să împărtășească din experiența lor, reacționează de parcă li se cere să își doneze un rinichi.

– Are o inteligenta emoțională ridicată – Statisticile și experiență ne spun că intre doi candidați cu același IQ, cel cu inteligenta emoțională mai ridicată va performa mai bine. Pentru că această persoană nu numai că știe să își gestioneze propriile emoții, este empatică și echilibrată, dar va înțelege și emoțiile celorlalți (colegi, șefi, clienți), astfel încât vă ști să dea răspunsurile potrivite în toate situațiile și fiecăruia și va putea, astfel, să aibă o colaborare foarte buna cu toată lumea.

– Are o viziune pozitiva și optimista asupra vieții – Acest gen de persoană găsește zilnic motive să fie recunoscătoare pentru ce are și ce este și știe să vadă partea plina a paharului. Sunt cei care se simt bine în pielea lor, se cunosc bine pe ei înșiși (inclusiv lucrurile ce trebuie îmbunătățite) și nu lasă oamenii toxici să le afecteze emoțiile și viețile.

 

În concluzie, dacă o persoană nu se preocupă să își formeze o mentalitate deschisă, nu se preocupă de modul cum interacționează și răspunde în relația cu ceilalți, de modul cum își gestioneze emoțiile, oricât de inteligent, de pregătit și de educat ar fi, sau oricât de greu ar munci, nu are șanse să ajungă prea departe. Nici profesional, dar nici personal.

———————————–

Autor: Elena Popa

Elena Popa este Recruitment Manager la Manpower Romania, are 17 ani experienta in recrutare, 5 ani experienta in managementul echipelor si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la succes”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera, de la cercetare in domeniul electrochimiei la recrutare. Expertiza Elenei este in recrutarea specialistilor, middle&top management, in diverse sectoare de activitate. Pasiunea pentru scris a descoperit-o pe cand era in Japonia si de atunci a publicat zeci de articole, majoritatea in domeniul resurselor umane, cu dorinta de a schimba mentalitati (atat ale angajatorilor, cat si ale angajatilor), de a ajuta candidatii sa isi gaseasca locul potrivit si companiile sa isi gaseasca angajatii potriviti.