Din pacate de cele mai multe ori greselile in cariera le descoperim, nu-i asa? pe calea grea (sau cum suna mai cool: the hard way). Adica prin propria experienta. Adica prin nenumarate praguri de sus si de jos de care ne tot lovim si ne impiedicam pana ajungem la punctul in care ne vine sa spunem: “Stop. Eu vreau sa cobor din trenul asta.”
Mai jos va prezint cele mai intalnite greseli in cariera, pentru a va face atenti la cateva “praguri” pe care le puteti evita, pe principiul: “Alioșa nu raceste, Alioșa se caleste.”
- Demisia facuta in graba – este una din cele mai frecvente greseli, cu consecintele cele mai paguboase, atat financiar, cat si psihic. Am intalnit mai multe persoane care dintr-un impuls de moment sau la nervi si-au dat demisia, fara a avea vreo alta oferta pe masa. Cei mai multi au regretat aceasta decizie, pentru ca in majoritatea cazurilor a durat destul de mult pana au gasit o noua pozitie.
- Acceptarea unui nou job prea repede – poate fi un fiasco. Inainte de a accepta o oferta este necesar sa faci un ”research” despre firma respectiva si sa te interesezi mai amanuntit despre mediul de lucru de acolo. Acum avem acces la informatie si se pot afla destul de usor informatii din interior, inainte de a descoperi pe propria piele ca…”imparatul e gol.” Sau cu bube pe el.
- Ramanerea intr-un job prea mult timp – este o alta greseala destul de frecventa, mai ales la persoanele peste 35 – 40 de ani care au fost obisnuite cu o alta dinamica a pietei muncii. Este recomandat ca dupa cca 5-7 ani sa faci o schimbare, nu neaparat sa schimbi compania, ci doar pozitia.
- Neglijarea networking-ului – odata ajunsi in pozitia dorita multi profesionisti neglijeaza partea de relationare (online sau offline) din punct de vedere profesional si prefera sa ramana intr-o zona de “low profile”. Acest lucru este o greseala, pentru ca se poate intampla ca brusc sa isi piarda jobul si de abia in acel moment sa isi dea seama cat de neconectati sunt la realitatea pietei muncii.
- Crearea unei imagini online neprofesionista – ne place sau nu, suntem perceputi (si judecati) dupa informatiile care apar despre noi in mediul online. La orice cautare pe Google despre o persoana, primele site-uri care apar sunt Facebook si Linkedin. Asadar, mare atentie ce informatii lasati publice pe aceste site-uri, pentru ca (si) acolo va creati brandul!
- Alegerea unui job strict pentru bani – la prima vedere poate fi foarte motivant un salariu mai mare cu multe procente decat cel actual, insa daca acesta este singurul criteriu de selectie, in scurt timp motivatia va fi una foarte… fracturata. Veti ingrosa randurile celor care se duc la “scarbici” si dupa un timp veti cauta un alt job, poate chiar mai putin bine platit, dar care sa va aduca un minim de satisfactie si implinire.
- Acceptarea unui mediu toxic – sunt din pacate multi angajati care accepta un tratament complet neprofesionist si o atmosfera de lucru toxica, sau sub teroarea vreunui “manager” care are impresia ca angajatii sunt negri pe plantatie. Acestia sunt cu atat mai periculosi, cu cat au talentul de a induce teama cum ca in alte parti le va fi mult mai rau si ca ei, angajatii, ar trebui sa ii fie recunoscator ca le da “o paine.”
- Disponibilitatea fara limite sau neglijarea stabilirii granitelor – sunt unii angajatori care profita de bunavointa si buna-credinta angajatilor si in momentul in care vad ca acestia pot duce si alte sarcini si responsabilitati fara sa comenteze, ii incarca fara sa clipeasca. Limitele trebuie stabilite de altfel si la disponibilitatea in afara programului, de genul e-mailurilor in miez de noapte sau in week-end.
- Parasirea unui job in termeni conflictuali – cu alte cuvinte, e bine sa lasi loc de “buna ziua” de oriunde pleci sau altfel spus, sa “nu arzi podurile” in urma ta. Nu poti sa stii cand vei avea nevoie de ajutorul fostilor colegi/sefi sau de o recomandare din partea lor.
- Lipsa de proactivitate – o atitudine prea relaxata si o lipsa constanta de implicare, dublata de “ruperea usii“ la ora 5 trecute fix, il pune automat pe angajat in categoria de “low performer” si cap de lista celor de dat afara cu prima ocazie. De obicei, aceasta atitudine denota ca persoana nu este in jobul potrivit, ca nu face ceea ce ii place, iar asta inseamna ca este nevoie de o re-evaluare a situatiei si a perspectivei in acel job si/sau in acea firma.