Nu de putine ori am primit CV-uri de la persoane care erau in cautarea unui job pe care tocmai angajasem pe cineva, insa si persoanele in cauza ar fi putut sa fie candidati eligibili (de exemplu am cautat in mod expres candidati care sa provina din compania X, precum cea a aplicantului si pe post au fost angajati 2 colegi de ai sai din actuala companie). De ce nu l-am gasit pe candidatul interesat in timp util? Pentru ca nu avea profil LinkedIn si inca nu ajunsese pe alte cai in baza noastra de date. Sau avea un profil LinkedIn compus din 5 cuvinte, dar fara legatura cu jobul de interes.
Ce se intampla ? Adesea pentru posturile ceva mai interesnte este posibil ca persoana care nu este prezenta cu profil adecvat pe LinkedIn sa aiba sanse mai mici sa intre in cursa ( cu exceptia situatiei cand primim recomandarea sa de la colegi, prieteni, membri de familie si pe orce alta cale decat pe Linkedin – care este pe departe unealta cea mai frecvent folosita in recrutarea moderna pentru posturi de la nivel de specialist in sus).
Daca sunteti in cautarea unui nou job, unul din primele lucruri pe care va recomand sa le faceti, este sa va asigurati ca profilul vostru LinkedIn este unul care atrage usor atentia si va pozitioneaza in zona de joburi si companii pe care le targetati.
Iata cateva lucruri pe care ar fi util sa le faceti pentru a avea un cont LinkedIn cat mai atractiv:
Modificati setarile de confidentialitate – Este primul lucru pe care il recomand sa il faceti atunci cand va modificati profilul. La setarile de confidentialitate, in dreptul optiunii: “Distribuire modificari profil”, alegeti “nu”, astfel ca nimeni sa nu poata vedea ca ati facut schimbari in sectiunile contului.
Folositi o poza de profil adecvata – LinkedIn este o platforma de networking de business, prin urmare nu puneti poze in care nu sunteti imbracati in mod adecvat, nu puneti poze cu familia/prieteni/colegi, poze de la nunta, de la munte/mare/petreceri si nu puneti selfie-uri. Mai multe despre acest subiect am scris in articolul privind poza de profil LinkedIn.
Scrieti sumarul folosind cele mai importante realizari – Alegeti cele mai importante realizari din cariera si notati-le cu “bullets” pentru a fi mai usor de urmarit (tineti cont ca aveti o limita de 2000 de caractere). Daca aveti si documente media, este cu atat mai bine.
Completati-va profilul avand in vedere cui va adresati – La orice modificare pe care o faceti trebuie sa aveti mereu in minte ce mesaj vreti sa ajunga la persoanele care vreti sa va viziteze profilul. Pe langa informatiile legate de experienta si realizarile voastre, este important sa va treceti orasul in care locuiti sau orasul in care doriti relocarea, pentru ca va pot spune ca ajuta sa apareti in in lista de cautari pentru orasul sau tara considerata pentru o posibila relocare. Recrutorii cauta candidatii dupa locatie si puteti trece neobservat daca nu ati mentionat localitatea. De asemenea, nu omiteti sa completati si industria in care activati.
Nu folositi titulaturi neobisnuite – Unii candidati au impresia ca o titulatura neconventionala va impresiona in mod pozitiv recrutorii, spre deosebire de una uzuala. Nimic mai gresit. Desigur, o astfel de titulatura va atrage poate atentia, dar nu neaparat cu un impact pozitiv asupra celor care o citesc. Recrutorii folosesc cuvinte cheie care au legatura cu pozitia respectiva, astfel ca ei vor cauta, de exemplu: “Sales Manager” si nu “Sales Evangelist”, “Digital Marketing Manager” si nu “Digital Wizard/Guru/Ninja”, “Brand Manager”, iar nu “Brand Warrior”.
Nu folositi in mod abuziv asa numitele “buzzwords” – Conform datelor furnizate de Linkedin, top 10 buzzwords in 2018 in US au fost: 1. Specialized; 2. Experienced; 3. Leadership; 4. Skilled; 5. Passionate; 6. Expert; 7. Motivated; 8. Creative; 9. Strategic; 10. Successful. Evitati sa le folositi in mod repetat si incercati sa le inlocuiti cu exemple concrete din care sa reiasa faptul ca sunteti un expert, ca sunteti motivat, creativ sau de succes.
Completati-va profilul cat de mult posibil – In afara de experienta profesionala, completati limbile straine cunoscute (inclusiv nivelul la care sunteti), studiile, cursurile, certificarile, voluntariatul. Un profil cat mai complet va fi un profil mai “puternic”. LinkedIn evalueaza si coteaza fiecare profil, de la slab, pana la puternic, iar la cel mai mare scor de pe scala, profilul va avea statusul “All -star”. Conform LinkedIn, profilurile “All-Star” au sanse de 27 de ori mai mari sa fie gasite de recrutori fata de celelalte. Pentru a verifica respectiva evaluare a profilului, trebuie sa intri pe pagina ta, iar sub sectiunea “sumar” vei gasi “tabloul tau de bord”. In dreapta sus, pe acest tablou vei gasi scorul profilului. Iata ce ar trebui sa faceti pentru imbunatatirea scorului: adaugarea certificarilor, adaugarea limbilor straine cunoscute, inscrierea in diferite grupuri, urmarirea altor persoane sau companii, publicarea de articole, adaugarea actiunilor de voluntariat si primirea de recomandari.
Cresteti numarul de conexiuni – Cel mai la indemana este sa incepeti adaugand prietenii, cunoscutii, colegii, partenerii de afaceri din prezent si din trecut. Ideal este sa faceti acest lucru in mod constant, pentru a va extinde cat mai mult reteaua. Cu cat veti avea un numar mai mare de conexiuni, cu atat sansele sa fiti gasiti mai usor de angajatori vor creste.
Fiti activi – Scrieti scurte comentarii legate de noutatile care apar in domeniu voastru de activitate, dati share la articole interesante, participati la discutii din grupurile din care faceti parte, etc. Nu va lansati insa in polemici fara rost si evitati cu orice pret subiectele sensibile, respective orice tema care nu tine de activitatea voastra profesionala. Motivul este, cred, evident, niciun angajator nu isi doreste un angajat conflictual.
“Keep it professional” – Daca ati gasit pe LinkedIn un job care considerati ca vi se potriveste, nu asaltati cu mesaje private sau cu email-uri pe Managerul care recruteaza pozitia, HR Managerul, Recrutorul sau pe oricine altcineva din compania respectiva. In cazul in care profilul este potrivit pentru acea pozitie, fiti siguri ca veti fi contactat. Va asigur ca un singur email persoanei care recruteaza este de ajuns.
In concluzie, optimizati-va profilul LinkedIn pentru a va creste sansele sa fiti gasiti de recrutori si folositi acest excelent instrument de marketing pentru a va construi un puternic brand personal.