mituri despre succes

Încă din copilărie am fost expuși în familie la tot felul de afirmații și convingeri referitoare la succes. Mai târziu, școala ne-a inoculat și ea câteva “rețete” de reușită în viață. Apoi, mass media și literatura ne-au servit cu generozitate o mulțime de articole și cărți care doreau să ne învețe cum să avem succes în x pași. Dar cât de adevărate sunt toate aceste informații pe care le-am auzit, le-am citit și, de cele mai multe ori, le-am asimilat ca fiind niște adevăruri incontestabile? Dacă, de fapt, multe dintre ele erau doar niște convingeri personale ale unor oameni, care aspirau la succesul altora sau renunțaseră la ideea că ar putea reuși în viață?

Iată mai jos cele mai răspândite mituri despre succes, pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului.

  1. Succes înseamnă să ai bani mulți, diverse proprietăți și putere – Este foarte larg răspândită ideea măsurării succesului cu unitatea de măsură a valorilor materiale și a influenței. Adevărul este că succesul propriu trebuie să și-l definească fiecare dintre noi și să nu fie standardul impus de părinți, de parteneri de viață, de vedete sau de rețelele de socializare. Pentru unii succesul poate însemnă să conducă un Maybach, pentru alții este să aibă un yacht, în timp ce pentru o alta categorie, succesul poate consta în oferirea de ajutor mai multor generații de copii pentru a deveni olimpici, a face performanță sau pentru a-și urma visurile. Nu este nimic greșit să asociezi reușita în viață cu posibilitatea de a avea o mașină de lux, atâta timp cât acest lucru este ce iți dorești cu adevărat, nu doar ce își doresc alții pentru tine.
  2. Nu poți să ai succes dacă nu muncești mult și din greu – Cred că majoritatea dintre noi a crescut auzind aceste cuvinte. Din fericire, nu este nimic mai neadevărat. Munca grea până la extenuare nu este nici pe departe garanția succesului, ci dimpotrivă, este dovedit faptul că duce la scăderea eficienței și a productivității. Daca ar fi așa, toți cei care muncesc câte 12-14 pe zi, unii chiar cu 2-3 joburi în același timp, ar trebui să fie putred de bogați și acoperiți de laurii unei vieți de succes. Dar nu sunt. Ba dimpotrivă, venitul lor lunar e mai mult plecat decât venit. Pentru că nu muncitul din greu iți asigura succesul, dar munca făcută inteligent și concentrată pe rezultatul dorit te poate face o persoană de succes.
  3. Nu poți să ai succes dacă nu faci sacrificii- Această pseudo-axiomă se translatează în concret prin sacrificii ale valorilor personale, respectiv să închizi ochii la nereguli, să lingușești niște șefi sau să iți neglijezi familia. Cei care au asemenea convingeri de multe ori evită chiar să promoveze, de teamă că vor fi nevoiți să facă compromisuri în funcțiile respective. Realitatea este că păstrarea valorilor personale sunt tocmai parte din ecuația reușitei, atât pe plan personal, cât și profesional.
  4. Nu poți să ai succes dacă ești o persoană bună – Cu toții am auzit expresia “dacă ești bun, ești luat de prost”. Ea este valabila doar în situația în care persoanele respective nu reușesc să stabilească niște limite sănătoase în relația cu ceilalți. În afara acestor persoane însă, toți cei care oferă din ce știu și/sau ce au, vor avea mai mult succes decât cei care doar iau tot ce apucă sau doar profită de bunătatea altora. Chiar dacă uneori aceștia din urma, priviți din exterior, par să aibă succes, în realitate “succesul” lor nu este unul de lungă durată și precis nu este însoțit de bucuria pe care o simte cel care dăruiește.
  5. Nu oricine poate avea succes – Este ceva adevăr în aceasta afirmație, însă faptul că unii oameni nu vor avea vreodată succesul la care aspiră, nu este din cauză că reușita ar fi rezervată unui număr limitat de oameni, sau doar celor cu IQ ridicat sau doar celor cu “noroc”, destin sau o karmă favorabilă. Practic, toți oamenii pot avea succes. Motivul pentru care unii nu au viața reușită pe care și-o doresc poate fi pentru că nu știu să își folosească abilitățile pe care le au și își concentrează atenția pe ceea ce fac și ce au alții și/sau pe lipsa succesului lor.
  6. Cei care au succes nu renunță niciodată – Ei bine, uneori succesul vine de abia când renunți. Când renunți la anumite proiecte care evident nu merg. Sigur că determinarea și perseverența sunt foarte bune, dar dacă în urma evaluării făcute, iți dai seama că iți tot dă cu minus, înseamnă că drumul pe care ai pornit nu duce nicăieri. În aceste condiții este evident mai înțelept să încerci o altă cale, atâta timp cât aceasta duce tot la destinația dorită.

În concluzie…..viață e complexă și are multe aspecte, puține constante și multe variabile ?. Și asta, dar și:

  • Definește-ți singur/a succesul, în termeni proprii
  • Fii conștient/ă că multe afirmații pe care noi le preluam că fiind adevăruri absolute au fost născute din fricile unor oameni care în alte circumstanțe nu au avut curajul să își urmeze visurile. Urmează regulile proprii și nu lua de bun tot ce spun alții.
  • Trăiește viața de care să poți să fii mândru/mandră.
  • Nu iți sacrifica sub niciun motiv sănătatea, familia și valorile personale.

Autor: Elena Popa

Elena Popa este Recruitment Manager la Manpower Romania, are 17 ani experienta in recrutare, 5 ani experienta in managementul echipelor si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la succes”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera, de la cercetare in domeniul electrochimiei la recrutare. Expertiza Elenei este in recrutarea specialistilor, middle&top management, in diverse sectoare de activitate. Pasiunea pentru scris a descoperit-o pe cand era in Japonia si de atunci a publicat zeci de articole, majoritatea in domeniul resurselor umane, cu dorinta de a schimba mentalitati (atat ale angajatorilor, cat si ale angajatilor), de a ajuta candidatii sa isi gaseasca locul potrivit si companiile sa isi gaseasca angajatii potriviti.