Inteligenta artificiala (IA)  castiga, in mod firesc, tot mai mult atentie de la an la an. Folosirea IA in domeniul recrutarii a devenit un subiect trendy incepand cu anul 2017 si de atunci a devenit o tema constanta in toate conferintele de resurse umane. Intrebarea este in ce masura folosirea IA ajuta recrutorii si companiile in eficientizarea procesului de recrutare si in imbunatatirea calitatii recrutarii.

Am pregatit mai jos o selectie atat cu beneficiile, cat si cu dezavantajele utilizarii IA in recrutare.

Avantaje:

  1. Automatizarea procesului de cautare – Acesta este de departe cel mai important avantaj al folosirii IA, pentru ca reduce timp pretios, bani si resurse umane. Robotii au extins aria de cautare la toate platformele existente, iar anumite solutii sunt capabile sa analizeze mai mult de 300 milioane de profiluri online, ceea ce nici o mica armata de fiinte umane nu ar putea face. In plus, unele aplicatii pot trimite cu regularitate mesaje automate candidatilor pasivi pentru a-i mentine interesati.

Au fost dezvoltate softuri inteligente care ajuta recrutorii sa scrie anunturi cu un coeficient de impact mult mai mare decat un anunt clasic. Apoi le poate difuza in online strict catre publicul tinta, in acord cu cerintele pozitiilor respective. Software-ul analizeaza istoricul navigarii online al potentialilor candidate, foloseste datele pentru luare deciziilor si apoi trimite anunturile catre acele persoane care manifesta interes in domeniul respectiv si pentru pozitii similare.

  1. Calitatea recrutarii – Prin intermediul IA recrutorii pot colecta mult mai multe date cu privire la fiecare candidat si astfel ii pot evalua mult mai eficient si nepartinitor. Au fost dezvoltate aplicatii care evalueaza candidatii pe baza abilitatilor si experientei lor, folosind algoritmi speciali. Exista de asemenea roboti care tin interviuri online, adunand si completant eventualele informatii care lipsesc din CV-urile aplicantilor.
  2. Elimina subiectivismul si prejudecatile– Se intampla adesea in recrutare ca factorii de decizie sa ia hotarari subiective si partinitoare, fie ca o fac constient sau inconstient. Solutiile de IA pot fi dezvoltate in asa fel incat sa elimine orice fel de subiectivitate sau prejudecata, legate de varsta, sex, rasa, etc. Astfel ca angajarea candidatilor sa se poata face doar pe baza experientei si abilitatilor lor, iar nu bazandu-se pe factori discrimatori.
  3. Analiza expresiei faciale– Exista roboti care pot sustine video-interviuri, in cadrul carora analizeaza expresiile faciale ale candidatilor, evaluand astfel tipurile si timpii de reactive, limbajul trupului, precum si unele trasaturi de personalitate.

Dezavantaje:

  • Erorile tehnice – Datorita erorilor care sunt deocamdata inevitabile, exista posibilitatea ca anumiti candidati calificati pentru pozitiile respective, sa fie respinsi de catre robot. De exemplu, unii candidati pot fi trecuti cu vederea daca CV-urile sunt in alte formate (de exemplu, in PDF sau cu continut grafic), sau daca CV-urile lor nu contin anumite cuvinte cheie.
  • Reticenta candidatilor de a fi evaluati de un robot – Aceasta reticenta este una reala. Sunt candidati in Romania, care atunci cand li s-a spus ca vor avea un prim interviu cu un robot, s-au retras din procesul de recrutare. In plus, procesul de inregistrare in sistem este unul destul de greoi, pentru ca se solicita o multime de informatii, iar completarea lor evident consuma mult timp, astfel ca multi candidati renunta inca din prima etapa.
  1. Reticenta recrutorilor de a folosi IA– Exista si din partea recrutorilor o reticenta in a folosi IA, aparuta din teama ca intr-o buna zi joburile lor vor fi luate de acesti roboti. In plus, unii dintre ei nu au abilitati tehnice si nu se simt confortabil sa foloseasca tehnologie avansata.
  2. Nu este garantata eliminarea prejudecatilor – Recent a facut mare valva stirea ca sistemul de selectie bazat pe IA al companiei Amazon facea discriminare impotriva femeilor. Acest lucru s-a intamplat pentru ca acest sistem a fost programat sa invete si sa dezvolte un sablon bazat pe aplicatiile si CV-urile depuse in ultimii 10 ani pentru pozitiile respective. Astfel ca acesta a creat un sablon care includea selectia discriminatorie din trecut pentru candidati, preluand si aplicand conceptul „femeia – la cratita”.
  3. Candidatii pot pacali robotii – Avand ca evaluator un robot, candidatii il pot induce in eroare de exemplu atunci cand li se evalueaza expresia faciala, mimand expresii care sa-i puna intr-o lumina favorabila.
  4. Evaluarea umana si relatiile interumane nu pot fi (inca) inlocuite de roboti- Oricat de multe date si informatii pot furniza robotii despre candidati, ei nu pot oferi (cel putin nu deocamdata) informatii care se pot obtine doar in urma evaluarii umane sau in urma comunicarii “human to human”. De exemplu, un candidat se poate potrivi perfect pentru o anumita pozitie din punct de vedere al experientei de lucru si al abilitatilor, insa poate avea o atitudine aroganta, lucru pe care inteligenta artificiala nu il poate detecta. Un alt exemplu este cazul unui candidat cu o experienta de lucru atipica, ce nu se incadreaza in tiparele si cerintele standard ale pozitiei respective, deci care automat ar fi respins de catre robot, in timp ce un Recrutor ar evalua si judeca acea aplicatie/acel candidat luand in calcul mai multe considerente.

In Romania primul robot care foloseste inteligenta artificiala pentru recrutarea de pe retelele sociale a fost lansat in 2018, insa nu exista informatii si date oficiale cu privire la companiile din tara care au utilizat pana acum acest robot.

In concluzie, in acest moment acuratetea si increderea oferite de IA in domeniul recrutarii sunt inca sub semnul intrebarii. De asemenea, pretul unor astfel de softuri ar putea fi un impediment, pentru ca nu multe companii isi permit inca achizitionarea lor (sau poate considera din start ca e ceva peste buget,fara ca macar sa verifice). Folosirea acestor roboti este insa de abia la inceput, dar in anii care vin inteligenta artificiala va castiga tot mai mult teren si atentie in recrutare, astfel ca nu va mai fi doar un “trend”, ci o prezenta constanta.

Pentru cei care doresc sa verifice joburile care vor fi inlocuite de roboti in viitor, o pot face pe aceste doua site-uri: “willrobotstakemyjob.com ” si “replacedbyrobot.info”.

 

Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.