Daca esti in acea etapa a vietii in care iti cauti un nou job, ai facut tot ceea ce trebuia: te-ai inscris pe site-urile de joburi, ti-ai facut (sau cosmetizat) contul de Linkedin, ai aplicat la joburile care ti se potriveau, ai inceput sa faci networking, ai fost deja la cateva interviuri si totusi… totusi nu ai primit inca nici o oferta serioasa, atunci poate te-ar interesa sa citesti randurile de mai jos.

Pe masura ce zilele trec si jobul mult-dorit nu apare, totul incepe sa devina din ce in ce mai negru: optiunile par sa se reduca exponential si te simti de parca ai fi picat intr-o „gaura neagra” de unde nu mai poti sa iesi. Am citit o istorioara cu un copil in vizita la Louvre, care istovit dupa cateva ore bune de mers prin muzeu, ajunge in fata tabloului cu Mona Lisa, unde mama lui, incantata, il intreaba: „Ei, cum ti se pare?”, la care copilul raspunde: „Este urata, grasa si rea”. Cam asa suntem si noi cand obosim dupa cautari fara succes: incepem sa percepem deformat chiar si lucrurile bune si frumoase, vedem totul in cele mai sumbre nuante de gri. Din fericire, exista metode de a iesi din aceste stari paguboase pentru viata si chiar sanatatea noastra. Iat-o pe prima:

Schimbarea mentalitatii de victima. In mod paradoxal, de cele mai multe ori noi insine suntem cel mai mare dusman al nostru caci exista in noi o tendinta teribila de autosabotare. Suntem maestri in a da vina pe altii, in a gasi vinovati si „tapi ispasitori”, in a identifica explicatii si motivatii si conjuncturi si „ghinioane”, orice in afara de noi. Totusi macar in parte nereusitele pot sa ni se datoreze noua. Astfel, “mentalitatea de victima” se regaseste preponderent in genul acesta de gandire: „toate joburile se dau numai pe pile”; „unii s-au nascut norocosi, dar nu e cazul meu”;”eu am numai ghinioane, n-o sa reusesc niciodata sa gasesc un job”, ”este numai vina guvernului/politicienilor/presedintelui ca nu imi gasesc o slujba”, „asta e soarta mea – sa raman sarac”; „in tara asta daca muncesti cinstit, nu ajungi nicaieri”; ‘se cauta numai persoane cu experienta sau numai tineri, eu nu ma incadrez”; „daca ai trecut de 30 de ani, daca ai copii deja nu te mai angajeaza nimeni”;”n-o sa-mi iasa nici de data asta nimic”… Iti suna familiar?

Toti ne dorim sa obtinem ceea ce vrem cat mai repede posibil, insa primul pas spre reusita este sa ajungem intr-o stare de armonie cu noi si cu aspiratiile noastre. Atita timp cat exista o fractura intre ce ne dorim si perspectiva noastra de victima asupra lucrului dorit, o sa constatam ca „ghinionul ne urmareste”.

Numai ca nu exista noroc si ghinion la modul absolut. Norocul, respectiv ghinionul ni-l facem noi insine. Oricat de neprielnic este mediul in care esti, tine in cea mai mare parte de tine directia catre care vei evolua in viata. Atata timp cat tu te consideri doar o victima neputincioasa, sansele sa te indrepta spre jobul dorit sau spre aspiratiile tale sunt aproape zero. Trebuie sa existe o corelare echilibrata, simetrica intre actiunile tale exterioare, cum ar fi trimiterea de aplicatii, interviuri etc. si gandurile tale, emotiile tale, perspectiva ta in general. Toate CV-urile trimise si eforturile tale ar putea fi zadarnice atata timp cat te consideri o victima si crezi ca altii sunt vinovati de ceea ce ti se intampla.

Sa nu ma intelegi gresit – nu sustin ca ar fi vina ta ca ai pierdut serviciul sau ca nu ai mai putut suporta atitudinea abuziva a unui sef sau ca nu reusesti sa gasesti un nou job. Nu este vina ta, insa este responsabilitatea ta modul in care gestionezi perioadele de criza. Este responsabilitatea ta sa treci peste revolta, frustrarea, durerea, amaraciunea, depresia pe care le-au provocat pierderea sau negasirea jobului. Este responsabilitatea ta sa folosesti toate resursele pe care le ai, sa iti strangi puterea si energia pe care le detii, sa te eliberezi de toate gandurile si credintele care nu iti sunt de folos si sa te concentrezi spre viitor, spre reusita.

 

Autor: Elena Popa

Elena Popa este Recruitment Manager la Manpower Romania, are 17 ani experienta in recrutare, 5 ani experienta in managementul echipelor si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la succes”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera, de la cercetare in domeniul electrochimiei la recrutare. Expertiza Elenei este in recrutarea specialistilor, middle&top management, in diverse sectoare de activitate. Pasiunea pentru scris a descoperit-o pe cand era in Japonia si de atunci a publicat zeci de articole, majoritatea in domeniul resurselor umane, cu dorinta de a schimba mentalitati (atat ale angajatorilor, cat si ale angajatilor), de a ajuta candidatii sa isi gaseasca locul potrivit si companiile sa isi gaseasca angajatii potriviti.

Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.