Constatarea mea dupa experienta unui numar mare de interviuri tinute de-a lungul timpului este ca o proportie semnificativa de profesionisti diferiti si de pe toate pozitiile piramidelor profesionale au dificultati cand vine vorba sa isi numeasca punctele lor tari si abilitatile. Multi sunt surprinsi cand sunt intrebati de punctele lor forte si se vede clar ca nu s-au gandit prea mult sau chiar niciodata la acest aspect. Unii marturisesc direct ca nu au contemplat vreodata subiectul, iar altii declara ca sunt modesti si prefera sa-i lase pe altii sa vorbeasca despre ei. O alta categorie de candidati trece in revista un sir impresionat de abilitati si talente, insa ulterior nu este in stare sa le dovedeasca prin exemple concrete. Semn ca cel mai probabil le-au preluat cu google-fiction-provider, dar in realitate nu le apartin.

Este adevarat ca nu este tocmai usor ca o persoana sa constientizeze aceste lucruri la repezeala si rareori isi poate da seama de ele intr-o evaluare “last minute”. De cele mai multe ori este nevoie sa stea un timp mai indelungat (eventual in cateva reprize) cu ea insasi sau cu un prieten bun, care poate sa-i dea un feedback corect si sa ii faca cunoscut ceea ce singura ii este greu sa remarce. Cert este ca acest exercitiu este extrem de benefic nu numai pentru trecerea unui interviu sau obtinerea unui job, ci pentru ca atunci cand iti constientizezi punctele tari, te ajuta implicit sa iti imbunatatesti increderea in sine, performanta si sa iti gasesti mult mai usor directia, cariera potrivita si uneori chiar vocatia.

Cea mai mare abilitate a unei persoane sau cel mai mare talent este aceea/acel care ii vine cel mai usor sa o/il faca, care ii vine natural.

Exista mai multe modalitati prin care cineva isi poate identifica abilitatile si punctele forte si iata cum:

  • Fii atent la lucrurile si activitatile care iti dau sentimentul de satisfactie si implinire – acele activitati in care uiti de tine si nu stii cand au trecut ore bune, fara sa fi simtit nevoia sa mananci, sa te ridici de pe scaun sau sa te odihnesti. Povestea cineva ca atunci cand a incercat acest exercitiu si-a dat seama ca singura activitate in care uita de el si putea sa stea ore in sir fara sa-si dea seama cand a trecut timpul era la acea vreme sa joace jocuri pe calculator. In prima instanta a fost derutat si descumpanit, pentru ca nu vedea cum putea extrage un talent cu adevarat folositor profesional din joaca lui pe calculator. Ulterior a inceput sa se intrebe de ce ii placeau atat de mult jocurile? Si a realizat ca motivatia care statea in spatele pasiunii lui era in realitate faptul ca ii placea sa castige confruntarea, ca era competitiv. Mai tarziu in cariera lui s-a folosit deseori de acest punct forte.
  • Evalueaza-te prin ce te diferentiezi fata de altii – situatiile in care ti-ai folosit talentele si abilitatile sunt imprejurarile in care te-ai remarcat, te-ai diferentiat fata de ceilalti, cand tu ai ridicat sus doua degete pentru ca stiai solutia, in timp ce restul clasei se scarpina dupa ceafa. Rememoreaza aceste situatii si identifica care au fost acele calitati.
  • Gandeste-te ce activitate ti-ar placea sa faci daca nu ar fi nevoie sa lucrezi – intr-o lume ideala, in care nu ar trebui sa ai un job de la 9 la 18, ce ti-ar placea sa faci? Primul impuls al multora este sa spuna ca nu ar face nimic sau doar ar calatori. Este insa in natura umana dorinta de a-si folosi talentele si de a lasa ceva in urma. Poate fi o pasiune, un hobby, sau pot fi mai multe activitati, nu doar una singura.

Pentru inspiratie, iata cateva talente si abilitati:

 

lista abilitati

  • Distribuie
Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.