Pentru majoritatea oamenilor, perioada cautarii unui nou job este una foarte stresanta si cu o intensa incarcatura emotionala negativa. Fie ca esti in situatia de a nu avea un job sau iti doresti unul nou, o multime de ganduri si intrebari iti iau cu asalt mintea: Oare voi reusi sa imi gasesc un alt job? De unde sa incep si incotro s-o iau? Cat va dura pana o sa reusesc sa gasesc ceva potrivit ? Daca nu mai sunt angajabil/a? Daca am stat prea mult intr-un loc si nu o sa mai vrea nimeni sa ma angajeze? Daca sunt prea batran/prea tanar? Daca contracandidatii mei sunt mai buni decat mine? Cum imi voi plati ratele? Cum o sa ma descurc? Daca gandurile tale sunt similare cu acestea, sa stii ca nu esti singurul. Faptul ca nu esti singurul posibil sa nu te faca sa te simti deloc mai bine, insa vreau sa subliniez ca este doar o perioada de tranzitie in care toate aceste intrebari si framantari sunt normale si sunt sunt provocate de o singura emotie: frica. Trebuie sa fii constient ca de cele multe ori aceasta frica nu are baza nimic rational, sunt doar scenarii teribile pe care tu le creezi in mintea ta, fara sa aiba vreo legatura cu realitatea. Este totul doar in mintea ta, iar realitatea tu ti-o creezi, repetandu-ti mereu si incontinuu niste afirmatii care nu doar ca nu te ajuta, dar te pot impiedica si frana serios in demersurile tale. Este important sa constientizezi acest lucru, pentru a sti cum sa te pozitionezi in perioada urmatoare si mai ales cum sa o depasesti cu bine intr-un timp cat mai scurt.
Iata cateva sugestii care te vor ajuta sa iti mentii sau spori increderea in tine in perioada care urmeaza:
- Nu te lasa coplesit – Daca nu ai inceput inca procesul de cautare si ti se pare ca nu stii de unde sa incepi, daca ti se pare ca sunt prea multe etape, sau esti in situatia in care ai inceput cautarile si ai impresia ca bati pasul pe loc, nu te lasa coplesit de avalansa de emotii negative, de la frustrare pana la deznadejde. Sigur, ai competitie. Sigur, mai sunt si alti candidati care isi cauta acelasi tip de job ca si tine, dar asta nu este un motiv sa te descurajeze. Concetreaza-te pe ce stii tu sa faci si pe plus-valoarea pe care tu o poti aduce angajatorilor. Creaza-ti un plan de actiune, incepe cu pasi mici, construieste-ti un CV impecabil si mai ales practica si iar practica interviul, raspunde-ti la toate variantele de intrebari care ar putea sa ti se puna. Ideal ar fi sa ceri ajutorul unui Consilier in cariera, insa poti sa te folosesti si de resursele pe care le gasesti pe internet sau apeland la prieteni care au experienta.
- Scrie-ti de bine – Noteaza-ti toate lucrurile bune pe care le-ai facut. Incepe cu realizarile profesionale, aminteste-ti momentele in care ai fost mandru/mandra de tine si continua cu punctele tale tari, cu abilitatile si competentele pe care stii ca le ai. Abilitatile nu trebuie sa fie neaparat legate de job, insa simplu fapt ca ti le readuci in fața ochilor te va ajuta sa iti cresti increderea in tine si sa iti reamintesti ca esti un om capabil si valoros. Noi, oamenii, avem atat de pagubosul obicei sa ne amintim cu precadere lucrurile neplacute, lucrurile care ne dezavantajeaza, care ne fac sa ne simtim indezirabili, inutili sau lipsiti de pricepere si uitam atat de repede atat de multele lucruri pe care le facem bine, atat de multele realizari si succese pe care le-am avut de-a lungul timpului.
- Inconjoara-te de oameni pozitivi – In aceasta perioada dificila ai nevoie in preajma ta de oameni care sa te sustina, sa te incurajeze, sa iti aduca aminte de toate lucrurile bune pe care le ai in viata si sa te ridice cand simti ca nu mai poti. Alege sa ai in cercul tau de prieteni acest gen de oameni si pastreaza distanta fața de aceia care iti spun ca “viata e grea, noroc ca-i scurta.”
- Ai grija de tine– Toate framantarile si grijile pe care ti le faci iti pot afecta serios starea de bine si sanatatea. De aceea, in acest timp in mod special trebuie sa ai grija de tine, facand miscare, sport, mancand sanatos si echilibrat. Nu iti vei gasi jobul pe fundul galetusei cu inghetata si nici la fundul sticlei de Ballantine’s.
Nu in ultimul rand ai grija si de spatiul in care locuiesti. Arunca sau doneaza lucrurile de care nu mai ai nevoie, lucrurile uzate si tot ce simti ca nu mai apartine acelui loc.
- Rezerva-ti timp pentru lucrurile care iti fac placere – Oricat ar parea de contraintuitiv este perioada cea mai recomandata sa iti faci timp pentru lucrurile care iti fac placere. Mintea ta este ocupata in cea mai mare parte cu gandurile despre job si de aceea trebuie sa iti dai ragaz si sa iti limpezesti mintea cu activitati care te relaxeaza, care iti fac placere. In felul acesta te conectezi mai mult la tine si te deconectezi de realitatea care nu e tocmai in tonuri de roz. Nu in ultimul rand imbraca-te cu lucrurile care iti plac cel mai mult si care te avantajeaza. Ai observat probabil ca atunci cand arati bine, te simti bine si mult mai increzator in tine. Poate parea un lucru derizoriu/neinsemnat, insa chiar nu este. Orice mic amanunt poate face o mare diferenta in modul in care te percepi.
- Vizualizeaza-te in noul tau job – Rezerva-ti in fiecare zi 10-15 minute in care sa visezi. Sa te visezi sa te vizualizezi exact asa cum iti doresti sa fii, o persoana confidenta, apreciata, iubita, cu jobul pe care ti-l doresti, inconjurata de colegi inimosi si simpatici si avand salariul dorit. Lasa-ti imaginatia sa se joace, vizualizeaza-te cum semnezi oferta pentru jobul dorit, cu salariul visat, imagineaza-ti cum va arata noul tau birou si mai ales simte bucuria acelui moment.
- Numara-ti binecuvantarile – Desi l-am lasat la sfarsit, este unul din cele mai importante si mai benefice lucruri pe care le poti face in aceasta perioada. Cum spuneam mai sus, avem tendinta, in special in timpurile mai dificile, sa uitam de toate lucrurile bune pe care le-am facut si pe care le avem in viata. Seara la culcare, fa-ti un bine si trece in revista toate binecuvantarile pe care le ai si toate lucrurile bune care ti s-au intamplat in acea zi, oricat ar fi de marunte. Chiar daca uneori sunt zile in care avem impresia ca absolute nimic nu a decurs bine, insasi faptul ca suntem sanatosi sau ca suntem in viata si respiram este in fapt o binecuvantare. Nu minimaliza acest dar!
In concluzie, importanta crearii si/sau mentinerii increderii in sine in timpul cautarii unui job este una cruciala. Increderea in tine impreuna cu atitudinea potrivita pot fi chiar mai importantate decat experienta profesionala pe care o ai. Am vazut atatia candidati care nu aveau neaparat o experienta impresionanta, insa aveau o atitudine de invingator si o incredere in ei de mare maestru Jedi. Nu ma refer aici la oamenii plini de ei si aroganti (pentru ca de cele mai multe ori aroganta ascunde de fapt o mare lipsa de incredere in sine), ci ma refer la aceia care stiu bine cine sunt si ce pot oferi, care stiu ca sunt capabili si mai ales, care stiu sa creeze incredere. Caci daca tu nu ai incredere in tine, cum poti spera sa ti-o acorde ceilalti?