Ținând cont de distanțarea sociala impusa în această perioadă, distanțare care, cel mai probabil, se va prelungi încă multe luni, majoritatea interviurilor de angajare se vor ține prin intermediul platformelor video. Exista câteva diferențe de luat în seama intre cele doua tipuri de interviu – față în față și cel la distanță. De aceea, am pregătit o lista cu câteva recomandări de care e bine să țineți seamă atunci când susțineți un interviu video.
- Testează partea tehnica – Testează dinainte platforma pe care urmează să o folosești pentru interviul video. Roagă un prieten să faceți împreună o probă, pentru a verifica sonorul, camera, luminozitatea și orice particularitate are aplicația respectivă. În cazul în care interviul se tine pe Skype, ai grija să iți alegi un ID cât mai profesional.
Reglează luminozitatea, pentru a obține o imagine care să te avantajeze. Folosește un suport și ridică monitorul/laptopul/telefonul, astfel încât camera să ajungă la nivelul ochilor tai. Ideal este să folosești și doua lămpi de o parte și de alta a ecranului, situate puțin deasupra acestuia. Evita să iți bată lumina deasupra capului, care bate din spate. Evita de asemenea să ai o fereastra în spatele ecranului.
Nu în ultimul rând, asigura-te că dispozitivul pe care îl folosești este încărcat.
- Elimină tot ce te-ar putea distrage – Închide ușa și geamurile, scoate din camera pisica/cățelul/animalul de companie. Dacă folosești calculatorul pentru interviu, pune telefonul pe modul silențios. De asemenea, închide orice fereastră sau aplicație de pe calculator/telefon care te-ar putea deranja cu notificări. Singura aplicație care trebuie să fie deschisă este cea de video conferință.
Nu în ultimul rând, îngrijește-te de fundalul care poate fi văzut în camera în spatele tău. Ideal ar fi un background cât mai simplu, pentru că nu vrei că cel care te intervievează să fie distras de tablouri/afișe pe perete, teancul de rufe de călcat, culoarea cearceafului de pat sau teancul de vase din chiuvetă. Pe Skype poți să selectezi setarea de estompare a fundalului, iar pe Zoom să îți alegi un fundal neutru care maschează tot ce e în spatele tău.
- Îmbracă-te adecvat– Ținută trebuie să fie una tip “office”, așa cum ai fi purtat la un interviu față în față. Evita, însă, să porți haine de culoare albă, neagră sau având culori prea intense (de exemplu, roșu intens, roz, galben). Albul poate fi prea strălucitor și poate distrage atenția. Negrul și culorile intense vor face culoarea pielii tale să arate nenatural.
Referitor la ținută, în ultima perioada mi s-a adresat de multe ori întrebarea: “Trebuie să port pantaloni?”
Răspunsul meu este un mare “da”. Pentru că nu vrei să iți vadă nimeni pantalonii de trening/pijama/bermudele cu imprimeu hawaiian, în cazul în care ești nevoit, din diverse motive, să te ridici în timpul interviului.
- Intră în aplicație mai devreme – Exact că în cazul unui interviu normal, când ajungi ceva mai devreme decât ora stabilita, este recomandat să intri în aplicație cu 5-10 minute înainte, pentru a te asigura că dispozitivul și platforma pe care le folosești pentru interviu funcționează în parametrii optimi.
- Fii atent la limbajul corpului – Păstrează cât mai mult contactul vizual, uitându-te la camera și nu la ecran. Nu sta nici prea aproape de ecran, dar nici prea departe. Cel mai potrivit este să stai cu picioarele pe podea, nu picior peste picior, pentru că aceasta postură iți vă schimba în mod nedorit încadrarea în ecran.
Pentru o postura cât mai adecvată, așează-te pe un scaun (care nu scârțâie), nu pe fotoliu sau canapea. Dacă ai un scaun care se rotește, nu te mișca cu el. Fiind într-un mediu familiar, unii candidați se simt un pic prea relaxați decât ar trebui să fie și adoptă o postură mult prea lejeră decât o cere contextul.
- Folosește caști cu microfon– Este de preferat să folosești caști pentru a elimina orice zgomot din afară. În plus, vocea sună mai clar și mai puternic cu microfonul de la caști, decât cu cel din sistemul calculatorului.
- Pregătește interviul și înregistrează-te – Unele platforme (Zoom, de exemplu), iți dau posibilitatea să te înregistrezi. Așadar cu o zi înainte înregistrează-ta în timp ce răspunzi la întrebări precum: “povestește-mi despre tine/experiența ta profesională”, “care sunt cele mai importante realizări profesionale de până acum”, “care sunt punctele tale forte”, “care este motivația ta pentru aceasta poziție”. Și apoi ascultă înregistrarea. Vei realiza atunci cât de importantă este această repetiție și de câte lucruri te face conștient. Te invit să verifici o serie de erori pe care să le eviți la un interviu.
Din cauza emoțiilor inerente interviului, e posibil să uiți anumite lucruri pe care intenționai să le spui. De aceea, este bine să iți pregătești o foaie cu câteva notițe.
Repetiția și pregătirea pentru interviu sunt doua etape cruciale, însă din păcate, destul de mulți candidați ignoră această parte, prezentându-se la interviu (față în față sau video) complet nepregătiți.
În concluzie, având în vedere că video interviul va deveni o practică obișnuită pentru angajatori, pregătirea pentru acest tip nou de interacțiune cu intervievatorii este una foarte importantă. Pentru mulți candidați, interviul la distanță este ceva nou și de aceea au nevoie de timp să se familiarizeze cât mai bine cu tot ce înseamnă acesta, de la platforma video folosită și aspectele tehnice, până la aspectele ce țin de detaliile necesare comunicării la distanță.
———————–
Autor: Elena Popa
Elena Popa este Recruitment Manager la Manpower Romania, are 17 ani experienta in recrutare, 5 ani experienta in managementul echipelor si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la succes”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera, de la cercetare in domeniul electrochimiei la recrutare. Expertiza Elenei este in recrutarea specialistilor, middle&top management, in diverse sectoare de activitate. Pasiunea pentru scris a descoperit-o pe cand era in Japonia si de atunci a publicat zeci de articole, majoritatea in domeniul resurselor umane, cu dorinta de a schimba mentalitati (atat ale angajatorilor, cat si ale angajatilor), de a ajuta candidatii sa isi gaseasca locul potrivit si companiile sa isi gaseasca angajatii potriviti.