In timpul unui proces de recrutare, exista anumite semnale care ii fac pe recrutori sa spuna “nu” unui candidat, uneori chiar din primele momente. Iata 12 dintre semnele care pot pune un candidat in categoria “neangajabil”:

1. Exista mai multe perioade in care nu a avut job sau a avut mai multe joburi in care a stat perioade scurte de timp.

In cariera multora exista perioade in care nu au lucrat sau au stat mai putin la unul – doua joburi. Daca insa in CV apar semnificativ de multe perioade fara job si/sau mai mult de 2-3 joburi in care aplicantul a stat mai putin de un an, acestea sunt semnale de alarma pentru cel ce citeste CVul. De cele mai multe ori aceste persoane nici macar nu sunt chemate la interviu.

 2. CV-ul este scris neglijent.

 Un CV cu greseli gramaticale sau fara informatii esentiale va fi exclus din start, implicit si aplicantul lui.

 3. CV-ul este incomplet.

Am citit mult prea multe CV-uri in care aplicantii au scris doar titlul jobului, fara sa scrie nici macar o responsabilitate la jobul respectiv. Chiar daca persoana are experienta si este potrivita pentru pozitia respectiva, recrutorul nu are cum sa ghiceasca acest lucru, atita timp cat informatia nu apare explicit in CV, asa incat are toate sansele sa fie descalificat.

 4. Aplicantul a lucrat doar pe o singura pozitie si doar intr-o singura companie.

Un candidat care a lucrat mai mult de 6-7 ani pe aceeasi pozitie si mai mult de 6 ani intr-o singura companie, nu este considerat un candidat foarte potrivit. Nu spun ca va fi neaparat exclus din procesul de recrutare, insa va intra in cursa cu handicap.

5. Candidatul nu s-a interesat despre compania angajatoare.

In conditiile in care vasta majoritate a companiilor au un site, este inacceptabil pentru o persoana care vine la interviu sa spuna ca vrea un job acolo, dar nu stie mai nimic despre companie, asa incat se auto-elimina.

 6.Candidatul nu pune nicio intrebare in timpul interviului.

 Aceasta atitudine este un semn pentru recrutor ca aplicantul nu este interesat sau dimpotriva, este dispus sa accepte orice job, indiferent ce si unde. Avand aceasta atitudine, candidatul este depunctat serios.

 7. Candidatul este disperat.

 Desigur, toti angajatorii isi doresc angajati motivati, insa nu disperati. Un recrutor experimentat isi poate da seama usor cand aplicantul este disperat, isi doreste doar sa aiba un job, fara sa il intereseze neaparat ce fel de job si ce va trebui sa faca zilnic din ziua angajarii minim 8 ore/zi.

8. Candidatul nu arata motivatia pentru pozitie.

 Motivatia nu se exprima doar verbal – “da, sunt motivat”, ci ea se observa din modul cum aplicantul pune intrebari despre pozitie si cum raspunde la intrebari. O atitudine pasiva, raspunsuri monosilabice si foarte generale constituie reteta sigura pentru nereusita.

9. Atitudinea candidatului este una foarte centrata pe sine.

 Autocentrismul sau cum zice americanul “It’s All about ME”, este o mare bila neagra pentru orice aplicant cu aceasta atitudine. Desigur, la interviu este singurul moment in care candidatul este de dorit sa isi expuna toate abilitatile si reusitele, insa fara a exagera si fara a-si asuma merite care nu-i apartin

10. Candidatul minte in CV si/sau la interviu.

Minciunile pot fi legate de lista de responsabilitati, de realizari, de perioade lucrate sau nelucrate, de limbi straine, de abilitati sau competente. Acestea se pot detecta destul de usor, fie la interviu, fie prin referinte de la fostii angajatori, iar neconcordantele plaseaza candidatul direct pe lista neagra a recrutorilor.

 11. Aplicantul este fie prea emotive”, fie are o atitudine aroganta la interviu.

Emotiile la interviu sunt destul de normale si orice recrutor poate face diferenta intre emotiile inerente unui interviu si emotiile exagerate, care denota o instabilitate emotionala anormala, conditie care indica improbabilitatea performantei.

     Acelasi efect negativ il are si atitudinea de genul “eu le stiu pe toate”, “nu cred ca exista ceva in domeniul meu care sa-mi fi scapat”.

 12. Candidatul nu poate prezenta persoane care sa ofere referinte despre el.

 Acest lucru este pentru recrutor un semnal de alarma, care de cele mai multe ori il descalifica pentru acest lucru.

In concluzie, fiecare persoana care aspira la un nou job trebuie sa ia foarte in serios acest proces de cautare, incepand de la conceperea unui CV cat mai profesionist, pana la pregatirea temeinica pentru interviu. Procedand astfel ii poate convinge pe angajatori ca este persoana potrivita pentru ei. In acelasi timp, prin procesul de recrutare se poate lamuri la randul sau daca este sau nu locul/jobul unde isi doreste sa isi petreaca ore importante din viata sa.

  • Distribuie
Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.