Am auzit de-a lungul timpului mai multe mituri despre cariera, bazate pe anumite perceptii false. Iata-le pe cele mai comune, impreuna cu o “doza“ de realitate din Romania anului 2016:
- Trebuie sa iti alegi un job care se cauta, chiar daca nu iti place sau simti ca nu ti se potriveste. Realitatea este ca cel mai bine este sa alegi o cariera in care poti sa faci ceea ce iti place si in care poti folosi lucrurile la care esti bun.
- Exista doar o singura cariera potrivita pentru fiecare. Realitatea este ca poti sa fii bun la mai multe lucruri si poti avea succes in mai multe domenii, nu numai in unul.
- Toti stiu foarte bine ce vor, numai eu sunt singurul/singura care nu ma pot hotari ce vreau in viata. Realitatea este ca foarte putini oameni stiu exact ce vor atunci cand incep sa lucreze. Altii, nu sunt siguri nici dupa ani buni. Asta nu inseamna ca odata ales un drum in cariera, nu poti sa faci stanga imprejur si sa-l schimbi atunci cand simti ca e momentul.
- Dupa ce imi fac un test de personalitate si/sau de cariera, voi sti cu siguranta ce cariera sa aleg. Realitatea este ca aceste teste iti dau doar un indiciu si iti pot arata, e adevarat, domeniile spre care ai inclinatii, insa nu iti ofera garantia ca vei avea neaparat si revelatia carierei potrivite.
- Cand iti alegi cariera, trebuie ca si membrii familiei sa fie de acord. Realitatea este ca, desi membrii familiei sunt foarte bine intentionati, de multe ori sfaturile si recomandarile lor se bazeaza mai degraba pe frica lor de esec si nu au legatura cu ce iti doresti tu si nici cu abilitatile tale.
- Fara o scrisoare de intentie, candidatura mea nu va fi luata in seama. Realitatea este ca foarte putini recrutori mai citesc scrisorile de intentie. Daca CV-ul este bine facut si contine toate informatiile relevante pentru pozitia respectiva, nu mai este nevoie de vreo scrisoare de intentie.
- CV-ul in format European este cel mai bun. Realitatea este ca CV-ul in format European este cosmarul tuturor Recrutorilor. Este, daca vreti, ca o unghie ce zgarie o tabla.Orice versiune simpla de CV in word este cu mult mai buna decat acest format
- Daca muncesti mult si stai ore in sir peste program vei avea cu siguranta succes. Realitatea este ca munca multa si statul peste program nu iti garanteaza nicidecum succesul. In schimb, munca eficienta, da.
- Trebuie sa aleg intre a avea o cariera si a avea o familie. Nu le pot avea pe amandoua. Realitatea este ca le poti avea pe amandoua. Sigur, sunt perioade in viata in care acorzi mai multa atentie carierei si altele, in care dedici mai mult timp familiei. Problema apare cand oferi excesiv de mult timp uneia din ele (de obicei carierei) pe termen lung si ajungi de cele mai multe ori sa iti externalizezi copiii. In aceste situatii, trebuie sa iti asumi ca iti poti pierde familia. Si nu este exclus sa ajungi in situatia in care nu mai ai la cine veni acasa.
- Chiar daca imi place munca mea, dar pentru ca nu castig foarte mult (sau cat castiga vecinul, verisorul, prietenii etc), am esuat in cariera. Realitatea este ca succesul in cariera nu se masoara doar in numarul de bancnote care iti umplu portofelul. Exista oameni care castiga foarte bine, dar sunt foarte nefericiti in joburile lor. In plus, oricat de mult ai castiga, exista mereu cineva care va avea mai mult decat tine.
- Daca fac un MBA, am mai multe sanse sa ajung in pozitii de management. Realitatea este ca niciun MBA nu iti garanteaza “by default” ca o sa ajungi vreodata manager. Este de preferat sa faci un MBA dupa ce ai ajuns intr-o pozitie de middle management si aspiri la o pozitie de top si nu mai devreme. Un MBA facut la 23 de ani, de pilda, este la fel de util cum este folosirea integralelor si derivatelor in viata de zi cu zi.
- In cariera aleasa trebuie sa imi folosesc toate abilitatile mele, nu numai o parte din ele; sau: Daca imi aleg o cariera in care nu folosesc absolut toate abilitatile, nu mai voi simti implinit. Realitatea este ca nu e necesar sa iti folosesti la job toate abilitatile. Poti avea un job care sa iti aduca implinire, chiar daca nu iti folosesti toate skills-urile tale.
- Pentru a ajunge in varf/ pentru a avea succes, trebuie sa faci nenumarate compromisuri. Realitatea este ca, desi sunt destui oameni care ajung in varf renuntand la valorile lor si de multe ori chiar la demnitate si identitate, poti avea succes in cariera si fara astfel de discreditari.
Cand faci un lucru cu pasiune, nu mai e nevoie de compromisuri. Succesul vine de la sine. Uneori vine usor. Alteori nu fara ceva eforturi, dar pastrandu-ti demnitatea intacta.