In articolul precedent am trecut in revista cele mai frecvente greseli facute de candidati la interviu , iar aici mi-am propus sa va prezint cele mai intalnite erori facute de angajatori (recruiteri sau “manageri angajatori”) la interviu. Iata-le:

  1. Nu ofera informatii despre companie si pozitia respectiva– Una din datoriile celor care angajeaza este sa prezinte candidatilor informatii complete si corecte privind compania si rolul respectiv. Sigur ca este si datoria candidatilor de a se informa despre organizatie, dar reprezentantii ei trebuie sa le dea detalii si lamuriri pe care candidatii nu le pot gasi pe internet sau in descrierea pozitiei din anunt. Asa cum angajatorii intreaba candidatii de ce ar trebui sa ii aleaga pe ei, este corect ca la randul lor sa le prezinte acestora motivele pentru care si candidatii din piata sa isi doreasca sa lucreze in companiile respective. Angajatorii nu trebuie sa uite ca toti candidatii valorosi sunt cautati de inca alte multe companii in acelasi timp, batalia pentru oamenii buni fiind invizibila, dar reala si dura.
  1. Se situeaza intr-o pozitie de superioritate sau chiar de forta fața de candidat– Postura de intervievat nu este una confortabila pentru nimeni. De aceea, cei care tin interviurile ar trebui sa creeze o atmosfera cat mai destinsa si mai placuta, pentru a-l ajuta pe cel intervievat sa se deschida si sa poata oferi tot ce are mai bun. O pozitie de superioritate sau una de forta nu va face decat sa intimideze candidatii sau chiar sa ii blocheze. In afara faptului ca intervievatorii nu vor putea sa-i evalueze corect in asemenea conditii, vor lasa candidatii cu o impresie proasta despre organizatie. Chiar daca acestia ar rezista cu bine presiunii careia sunt supusi la interviu, urmarea poate fi ca ei sa nu-si mai doreasca sa continue procesul de recrutare. Am intalnit destule situatii in care candidatii au refuzat oferte doar din acest motiv. Problema nu este doar ca pot pierde un candidat bun, insa isi creaza si un renume prost pe piata muncii.
  1. Sunt partinitori sau se lasa influentati de prejudecati – Aceasta este probabil una din cele mai raspandite greseli ale angajatorilor.

Este in natura umana sa ne simtim atrasi de cei cu care semanam sau avem lucruri in comun. Dar simpatiile noastre nu ar trebui sa influenteze sub nici o forma deciziile de recrutare.  

De asemenea, constient sau inconstient, cei care se afla de cealalta parte a “baricadei”, au anumite prejudecati, in special legate de varsta, de aspect, de felul de a vorbi, de regiunea din care provin, etc. La fel, aceste prejudecati in primul rand trebuie constientizate, iar apoi eliminate din procesul decizional de angajare.

  1. Asteapta candidatul ideal – Nu de putine ori persoanele de decizie fac aceasta greseala, asteptand candidatul ideal. Care, din pacate, nu exista. Exista insa mai multi candidati potriviti, care pot face jobul respectiv foarte bine.

O alta greseala din acelasi registru este cand “managerii angajatori” se raporteaza mereu la persoana care a fost inainte pe acea pozitie, sperand sa ii gaseasca o “clona”. Aceasta greseala este paguboasa pentru organizatie, care sta luni de zile cu pozitia libera,concentrandu-se doar pe anumite trasaturi ale candidatilor, iar managerul respectiv poate pierde candidati valorosi, pe care ii lasa pur si simplu sa ii treaca prin fata si care vor fi angajati cu bucurie de alte companii sau poate de concurenti..

  1. Iau decizii grabite si emotionale – La polul opus celor care asteapta candidatul ideal sunt cei care iau decizii pripite. De cele mai multe ori acestea fiind unele emotionale sau fortate de disperare, pentru a acoperi cat mai repede pozitia libera si nu din motive legate de competentele si/sau potentialul candidatului.
  2. Pun intrebari nepotrivite– Se intampla ca cei care intervieveaza sa puna intrebari superficiale si/sau irelevante pentru pozitia respectiva. Pe langa acest tip de intrebari ratate, sunt inca angajatori care chestioneaza aspecte care nu ar trebui sub nicio forma aduse in discutie la un interviu. De exemplu, sunt nepotrivite intrebarile despre starea civila, varsta, daca au copii sau au intentia de a avea copii.
  1. Resping candidatii supracalificati – De cele mai multe ori acesti candidati sunt respinsi inca din CV si nici macar nu li se mai da minima sansa de a fi chemati la un prim interviu. Totusi, daca se intampla sa ajunga la interviu, mare parte din acestia sunt respinsi. Motivul este uneori legat de asteptarile salariale care depasesc bugetul propus. Dar alteori nu are legatura neaparat cu salariul, ci se poate intampla ca managerul care face angajarea sa se simta amenintat sau complexat din punct de vedere profesional de calificarile si profesionalismul persoanei respective.

Despre beneficiile angajarii candidatilor supracalificari puteti citi si in articolul De ce sa angajezi candidati supracalificati

Recrutarea unui nou membru in organizatie este un proces costisitor si consumator de timp si energie. Partea cea mai importanta si cu greutatea cea mai mare in acest proces este, fara indoiala, interviul. De aceea, pentru a se asigura ca aduc in echipa persoana cea mai potrivita pentru rolul respectiv, angajatorii trebuie sa fie constienti de toate obstacolele sau problemele care pot aparea in timpul procesului, astfel incat sa le poata evita. In special cele care ei insisi le pot provoca.  

Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are paisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.