In perioada urmatoare, retentia angajatilor ar trebui sa se afle in centrul atentiei oricarei companii care se respecta si care isi doreste angajati loiali. Angajatorii trebuie sa fie constienti ca traim intr-o perioada in care deficitul fortei de munca este la un nivel fara precedent in Romania.

Pentru acest moment dificil, iata cateva metode prin care organizatiile isi pot imbunatati rata de pastrare a angajatilor in cadrul companiei:

  1. Programe de cresterea a calitatii lidershipului– Este bine stiut ca un management bun este crucial pentru a mentine angajatii loiali.

In aceste programe managerii ar trebui sa fie invatati sa se elibereze de prejudecati (de exemplu, prejudecatile privind angajarea unor specialisti trecuti de o anumita varsta), sa fie instruiti sa nu trateze diferential membrii echipei, decat strict pe criteriul performantei.

De asemenea, in procesul de recrutare al managerilor, pe langa testele uzuale de personalitate, ar trebui introdus si un test de inteligenta emotionala. Mare parte din angajati aleg sa plece (sau sunt fortati sa plece) din organizatie pentru ca managerului direct ii lipseste aceasta componenta de inteligenta emotionala, chiar daca din punct de vedere tehnic acesta poate exceleaza. Astfel, apar adesea una sau mai multe din situatiile:

– managerul nu isi asuma responsabilitatile rolului sau

– nu este capabil sa inteleaga reactiile si emotiile subordonatilor sai

– evita sa discute cu ei si sa ii cunoasca mai indeaproape

– are o empatie ce tinde spre zero

– reactioneaza complet neadecvat in momente critice, fie acuzand subordonatii de greseli ce nu le apartin, fie devenind agresiv verbal.

– prefera sa se inconjoare de “yes-meni” si nu suporta sa fie contrazis, chiar daca i se aduc argumente viabile.

  1. Alinierea pachetului salarial cu cererea pietei – Ingrijorator de multe companii si-au pastrat salariile la nivelul anilor precedenti, neintelegand ca ce se intampla in 2018 pe piata fortei de munca nu mai are nicio legatura cu ce se intampla acum 2-3 ani, respectiv chiar in urma cu jumatate de an. Dinamica pietei muncii este una nemaintalnita pana cum, iar candidatii care au experienta si un set de abilitati, sunt vanati de concurenta prin toate metodele posibile. De asemenea, un program de performanta bine pus la punct ar putea contribui la rentabiliarea costurilor cu salariile poate prea mari intr-o piata hiper-competitiva.
  2. Setarea realista a asteptarilor privind incarcarea si performanta angajatilor – Se intampla frecvent, din pacate, in multe organizatii ca angajatii sa faca joburile a doi sau chiar trei colegi, ajungand la o incarcare mai mult decat apasatoare. Inevitabil, acestia ajung in scurt timp la burnout si isi pierd treptat eficienta si ultimele resurse de motivare.
  3. Respect pentru angajati – Multi manageri uita ca traim in sec XXI, in care angajatii asteapta sa fie respectati si tratati corect si isi imagineaza ca pozitia de dumnezeu e vacanta.

Respectul pentru angajati nu se refera doar la sustinerea unui dialog civilizat si deshis, ci inseamna respectarea timpului liber si asigurarea echilibrului viata-munca. Nu poti sa te astepti la loialitate din partea unui angajat care munceste in mod constant peste 10 ore pe zi, uneori chiar si in week-end.

  1. Definirea unui plan de cariera pentru angajati – O buna parte din angajati vor pleca din companii, chiar daca au manageri competenti si sunt bine platiti. Aceasta categorie de angajati pleaca pentru ca nu mai au unde avansa si nu se mai pot dezvolta. De aceea, este crucial pentru angajatori sa stabileasca un plan de cariera pentru fiecare angajat si sa discute cu ei variantele posibile privind traseele lor profesionale.

In concluzie, este pacat de consumul considerabil de energie, efort si resurse financiare pentru atragerea si angajarea talentelor, daca odata ajunsi in organizatie, managementul nu ii poate retine, oferindu-le un mediu de lucru prietenos, sanatos, echilibrat si reale posibilitati de a se dezvolta in acea companie.

  • Distribuie
Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.