Programul de mentorat este un beneficiu care adeseori este trecut cu vederea, desi avantajele acestuia, atat pentru angajati cat si pentru angajatori, sunt  dovedite. Companii ca GE, Intel, Google, Caterpillar au astfel de programe pentru angajatii lor, iar 75% din executivi din Fortune 500 declara ca au ajuns in acele pozitii, datorita mentorilor lor. Din pacate in Romania sunt foarte putine organizatii care ofera acest beneficiu, iar in unele dintre aceste companii exista un mentorat informal si selectiv.

Pentru angajati acest beneficiu este unul evident. Haideti sa vedem care sunt utilitatea programelor de mentorat pentru organizatii:

  • Transferul de cunostinte de la o generatie la alta – Cand un angajat cheie pleaca, compania pierde odata cu el si abilititatile si cunostintele lui. Prin programul de mentorat, cunostintele pot fi transferate catre cei mai tineri. De asemenea, in acest fel seniorii se pot elibera de anumite sarcini si se pot concentra pe altele, potrivit experientei lor.
  • Retentia angajatilor – Studiile au aratat ca angajatii implicati in programe de mentorat, atat mentorii, cat si cei care beneficiaza de mentorat, sunt mult mai motivati sa ramana in companie, decat cei care sunt lasati sa se descurce singuri. Angajatii simt ca angajatorului ii pasa de ei, iar cei care devin mentori simt o mai mare satisfactie in munca lor. Nu doar cei care sunt indrumati beneficiaza de pe urma mentoratului, pentru ca orice proces de invatare este de regula cu dublu sens. Steinhardt a sintetizat perfect acest lucru cand a scris “Daruind vei dobandi”.
  • Crearea unui plan de cariera pentru angajati – Programul de mentorat este modalitatea perfecta pentru pregatirea angajatilor spre urmatorii lor pasi in cariera. Beneficiind de un transfer permanent de cunostinte si/sau abilitiati din partea mentorului, cel indrumat va fi mai repede capabil sa preia rapid un nou rol si noi responsabilitati.
  • Productivitatea crescuta a angajatilor – Nu arareori se intampla in companii ca angajatii sa fie nevoiti sa reinventeze roata si sa piarda timp pretios cu lucruri care sunt deja cunoscute de catre cei cu experienta. Cu cat mai repede vor avea raspunsurile la intrebarile lor, cu atat isi vor petrece timpul mai eficient si  vor deveni mai productivi.
  • Networking in cadrul organizatiei – Programele de mentorat ajuta intr-o mare masura ca noii angajati sa fie prezentati de mentorii lor in celelalte departamente ale companiei. Se obtine astfel o mai rapida integrare a lor si o mai buna comunicare inter-departamentala.

Desigur, in acest proces este foarte importanta selectia persoanelor potrivite, pentru ca nu oricine poate fi mentor, precum si nu oricine este interesat sa fie discipol.

In concluzie, este mult mai usor sa obtii performanta cand ai pe cineva alaturi care sa te ghideze, sa te protejeze de pragurile de sus si mai ales sa creada in tine. Este asa cum a spus Zig Ziglar: “Multi oameni au ajuns mai departe decat credeau, pentru ca altcineva a crezut ca ei pot”.

  • Distribuie
Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.