Perioada de căutare a unui job nu este una chiar amuzantă. În funcție de domeniul de activitate și de senioritatea poziției vizate, căutarea unui job poate dura intre o luna și 18 luni. De aceea, este important că în această perioadă, care, de cele mai multe ori, este destul de puternic încărcată emoțional, să ai grija de felul cum iți gestionezi relațiile cu ceilalți, cât și de modul cum te pregătești psihic și emoțional pentru această experiență.
În acest sens, iată câteva recomandări care te pot ajuta în demersul tău pentru găsirea unui nou job:
– Nu lasă pe cei din jur să iți alimenteze fricile – De multe ori cei din jurul nostru și în mod special, cei dragi și apropiați, au tendința de a-și revarsă fricile lor asupra noastră. Chiar dacă intențiile lor sunt cele mai bune, fără îndoială, asta nu înseamnă că trebuie să îi lăsăm să ne inducă temerile lor sau să le alimenteze pe ale noastre. În aceasta situație este indicat să ai o discuție sinceră cu aceste persoane și să le spui că nu te simți confortabil să asculți temerile lor cu privire la viața/cariera ta. Când nu există înțelegere, singura soluție rămâne distanțarea de astfel de persoane care te încarcă negativ și iți induc o stare de neliniște. Despre cât de păguboasă poate fi teama atunci când iți cauți un job puteți citi într-un articol anterior, Cea mai mare piedică în găsirea unui job.
– Nu te plânge – Chiar dacă este o perioada mai stresantă, în care se poate întâmplă să te confrunți cu respingeri că în nici o alta perioadă din viața ta, străduiește-te să nu te plângi. Pe moment poate te vei simți mai bine după ce te-ai eliberat de nemulțumirile tale, însă pe măsură ce continui să te plângi și acest lucru devine un obicei, te va împiedica să găsești un job. Pentru că plângerile tale vor deveni, practic, o autoprofeție. De exemplu, dacă repeți mereu oricui e dispus să te asculte “nu am nicio șansă să găsesc un nou loc de muncă, pentru că toate joburile bune se dau pe pile”, într-un final asta va deveni realitatea ta. Vei auzi în jurul tău numai despre oameni care și-au găsit job în acest mod, în timp ce tu vei rămâne doar cu frustrări, dar cu “satisfacția” (care nu ține de foame), că știai tu că așa merg lucrurile.
– Îmbunatațește-ți networking-ul – Este momentul în care toți cunoscuții tăi să știe că ești în căutarea unui nou job. Surprinzător de mulți profesioniști nu vor sau nu se simt confortabil să apeleze la prietenii sau cunoscuții lor atunci când intenționează (sau sunt nevoiți) să își caute un job nou. Celor cu care nu ai mai vorbit de ceva timp, le poți spune pe scurt ce ai mai făcut în ultima perioadă, scoțând în evidență cum poți tu ajuta angajatorii și nu cerând compasiune.
– Îmbunătățește-ți brandul personal– Fiecare persoană are un brand personal, fie că îi place sau nu, fie că este unul atrăgător sau dimpotrivă. Dacă nu te-ai preocupat până acum de acest aspect, este obligatoriu să o faci în această perioadă. Pentru că obiectivul tău este sa fii cât mai vizibil, astfel ca angajatorii să te poată găsi. Iar după ce te găsesc, să le și placă ce au găsit. Ideal ar fi să iți creezi un site personal sau un blog, însă este clar că acest lucru nu este la îndemâna oricui. Dacă nu ai această posibilitate, poți să lucrezi la brandul tău, imbunătătindu-ți profilul Linkedin, înscriindu-te în grupurile de specialitate și contribuind în acel spațiu virtual cu conținut relevant și cu comentarii care să atragă atenția asupra ta în mod pozitiv.
– Îngrijește-te mai mult decât de obicei – Exista tendința ca în această perioadă de căutări, mai ales cei care nu au un job, să se îngrijească mai puțin spre deloc de ei, să se îmbrace mai neglijent, să mănânce mai nesănătos, să nu mai facă mișcare, etc. Însă nu ai cum să iți păstrezi un tonus bun atâta timp cât îți neglijezi propria-ți persoană. Poți începe cu lucruri simple, cum ar fi să porți hainele care iți plac, o vizită la coafor, manichiură și altele asemenea, dar care iți dau o stare de bine, astfel încât luminița aia de la capătul tunelului nu mai pară chiar așa îndepărtată. Nu păstra “hainele bune” pentru alte vremuri! Acestea sunt vremurile când trebuie să porți “hainele bune”.
– Crede cu tărie că există un job potrivit pentru tine – Toate eforturile tale de a găsi un job, de la redactarea CV-ului, a profilului de Linkedin, pana la îmbunătățirea networking-ului și redactarea de postări excelente pot fi de prisos dacă tu nu crezi că există acolo un job/un angajator potrivit ție. Dacă ai acest blocaj, este bine să iți faci o autoanaliză, să vezi de unde vine aceasta (ne)credință și, eventual, să consulți un consilier în carieră.
————————————————–
Autor: Elena Popa
Elena Popa este Recruitment Manager la Manpower Romania, are 17 ani experienta in recrutare, 5 ani experienta in managementul echipelor si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la succes”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera, de la cercetare in domeniul electrochimiei la recrutare. Expertiza Elenei este in recrutarea specialistilor, middle&top management, in diverse sectoare de activitate. Pasiunea pentru scris a descoperit-o pe cand era in Japonia si de atunci a publicat zeci de articole, majoritatea in domeniul resurselor umane, cu dorinta de a schimba mentalitati (atat ale angajatorilor, cat si ale angajatilor), de a ajuta candidatii sa isi gaseasca locul potrivit si companiile sa isi gaseasca angajatii potriviti.