Anul 2016 nu a adus multe surprize pe piata muncii in Romania. Practic s-au pastrat sau chiar intensificat in unele domenii tendintele din 2015, iar particularitatea acestui an a fost o dinamica mult mai accentuata a angajatilor fata de anii precedenti.
Principalele caracteristici ale anului 2016 in recrutare au fost:
- Deplasarea mai accentuata a raportului cerere/oferta in favoarea candidatilor. Aceasta evolutie am observat-o inca de anul trecut, iar in 2016 s-a facut simtia si mai puternic. Pe langa cele cateva firme care au intrat anul acesta pe piata romaneasca, tot mai multe companii deja existente au demarat noi proiecte, pentru care aveau nevoie de personal specializat.
- Ca urmare a acestei tendinte, practic, pentru tot mai multe posturi nu mai putem vorbi de clasica recrutare, in care angajatorul pune anunt pe site si/ sau pe un “job board” si aduna o multime de aplicatii potrivite. Pentru majoritatea pozitiilor deschise, recrutarea s-a mutat in zona de “talent acquisition”, astfel ca au fost abordati tot mai multi “ candidati pasivi”.
- O alta consecinta a cererii crescute de personal a fost amploarea numarului de candidati care nu s-au prezentat la interviu. In aceeasi proportie a crescut si numarul de contra-oferte din partea actualilor angajatori, cat si numarul de razgandiri dupa acceptarea ofertei (fie datorita acceptarii unei contra-oferte, fie datorita primirii unei oferte din partea altei companii).
- In continuare cei mai cautati angajati au ramas cei cu varsta cuprinsa intre 24 si 35 de ani.
- Companiile care au angajat cel mai mult personal calificat au fost aceleasi Shared Service Centers, BPO-urile, call centers, firmele de IT si companiile din productie. In ceea ce priveste specializarile, in 2016 au fost deschise multe pozitii in domeniul HR (au fost cele mai multe pozitii deschise din ultimii 7-8 ani), vanzari, digital marketing si inginerie – pe diverse specializari. Domeniul oil&gas a ramas pe acelasi trend descendent ca in 2015, in timp ce in domeniul constructiilor si real estate s-a simtit mult-asteptata revenire.
- Numarul de pozitii de top management oferite anul acesta a fost intr-o foarte usoara crestere fata de anii precedenti, insa per total aceste pozitii au avut o pondere redusa fata de cele de executie sau de middle management.
- S-a pastrat tendinta din ultimii ani de a recruta oameni cu experienta strict in domeniul respectiv, angajatorii nefiind in continuare dispusi sa investeasca timp si resurse si sa ofere training celor care au abilitatile soft cerute de job, dar nu au experienta in domeniul respectiv.
- Domeniile in care firmele au ramas (sau au fost nevoite sa fie) deschise sa angajeze persoane cu varste intre 55 si 65 sunt tot cele din constructii, curierat si retail. Anul acesta am observat din ce in ce mai multe persoane de varsta pensionarii sau apropiata de pensionare lucrand la McDonald’s, KFC si Mega Image. In celelalte domenii, ramane din pacate inca aceeasi reticenta si rezistenta in a recruta seniori.