CONSULTANȚĂ INTEGRARE ANGAJAȚI

Consultanță integrare angajați

Consultanta integrare angajati

 

La încheierea unui nou contract de angajare, fiecare dintre părți pleacă la drum cu așteptări legate de rezultatele pe care le va avea. Noul angajat își dorește să se bucure de un mediu de lucru plăcut, de satisfacția succesului muncii sale și de beneficiile financiare pe care le va avea. De pe altă parte, angajatorul își dorește ca noul membru al echipei să performeze cât mai bine și să contribuie la dezvoltarea companiei.

Aparent simple, aceste obiective pot fi îndeplinite doar dacă noul angajat intră într-un proces de integrare adecvat. În lipsa unui astfel de proces, noul membru al echipei își preia rolul în organizație din mers, însușindu-și lucruri pe care le intuiește mai degrabă decât să îi fie explicate. Iar în amalgamul de informații noi pe care intrarea într-o nouă companie le presupune, încep să apară erorile în îndeplinirea sarcinilor, iar angajatul se simte copleșit, nemotivat și confuz.

În felul acesta, drumul către îndeplinirea așteptărilor stabilite inițial se întrerupe în scurt timp, cu dezavantaje care pentru companie se traduc în pierderi financiare.

Experiența acumulată ne-a demonstrat că este foarte important ca noul angajat să beneficieze de orientare și sprijin încă din primul moment în companie. Integrarea este ultima etapă a recrutării și primul pas către retenție iar obiectivul ei este de a îl ajuta pe noul angajat să se alinieze culturii organizaționale, să asimileze informații și să faciliteze tranziția dinspre rolul de candidat, spre cel de membru al echipei.

Aici companiile pot întâmpina diverse provocări, iar echipa noastră de consultanți îi poate sprijini prin a identifica cele mai bune soluții adaptate nevoilor lor.

Obiectivele procesului de integrare ce trebuie atinse în primul an sunt:

  • asigurarea noului angajat că este binevenit în companie
  • reconfirmarea că a făcut o alegere corectă și că se potrivește în organizație
  • crearea sentimentului de apartenență – care implică respect și tratament corect
  • crearea fundamentului pentru o relație de colaborare de durată

Astfel, într-un proces de integrare, sunt vizate toate nevoile angajatului, de la cele care țin de gestionarea noilor informații pe care trebuie să le asimileze, până la training și relaționarea cu membrii echipei.

78.4% dintre angajați spun că sentimentul de apartenență la companie este foarte important (conform unui studiu realizat de Deloitte în 2020).  Însă noi știm că în contextul schimbărilor dictate de evoluția tehnologică sau de diverși factori socio-economici și sanitari (i.e contextul generat de Covid 19), sentimentul de apartenență este puternic afectat.

De aceea, venim în sprijinul organizațiilor cu programe care să instituie o cultură a siguranței echipei, în care obiectivele sunt clar comunicate și înțelese, în care angajații înțeleg semnificația muncii lor, iar liderii au capacitatea de a lua decizii și de a evalua obiectiv situațiile.

Încurajăm managerii să creeze un echilibru între apartenență și un stres constructiv care să stimuleze implicarea. De la un anumit punct, prea mult confort oferit de un manager prietenos poate afecta performanța.

O strategie corectă de integrare a noilor angajați aduce companiei beneficii precum:

  • Scăderea costului cu recrutarea: costul de a pierde un angajat în primul an este estimat a fi de 3 ori mai mare decât salariul acestuia
  • Creșterea retenției: noii angajați care au trecut printr-un proces structurat de integrare au cu până la 58% mai multe șanse de a rămâne în companie după 3 ani
  • Scăderea costului de administrare a procesului de integrare al angajaților
  • Facilitarea accesului la informațiile relevante, în condițiile în care angajații sunt copleșiți de volume uriașe de informații la intrarea într-o nouă companie
  • Atingerea mai rapidă a unui nivel înalt de performanță
  • Un grad mai înalt de responsabilitate al angajaților datorat clarității rolului și obiectivelor

Pentru detalii și pentru a beneficia de suport privind eficiența procesului de integrare în compania pe care o reprezentați, vă invit să ne contactați aici (click). Vom reveni cu un răspuns în cel mai scurt timp.