Iata cele mai frecvente intrebari pe care le-am primit cu privire la CV:

  1. Cate pagini trebuie sa aiba CV-ul?

Recrutorii primesc sute de CV-uri, astfel ca trebuie sa te asiguri ca CV-ul tau este usor de citit si ca vor putea lua rapid decizia ca esti eligibil pentru pozitia respectiva (sau pentru ce pozitie iti doresti sa fii eligibil/a).

Ideal, CV-ul are 2 pagini. Totusi, este important sa ai in vedere ca resume-ul tau sa contina toate informatiile relevante pentru a atrage atentia celui care il citeste, de aceea nu trebuie sa iti faci griji daca ai trecut pe pagina 3. Pentru un profesionist cu mai mult de 10 ani experienta, depasirea celor 2 pagini “standard” este perfect justificata si in niciun caz nu va fi in detrimentul lui.

Pentru a fi mai usor lizibil, este bine sa folosesti “bullet points” si paragrafe. CV-ul nu trebuie sa arate ca o nuvela.

  1. Trebuie sa imi adaptez CV-ul in functie de jobul la care aplic?

Da! Pentru ca fiecare companie are cerinte specifice pentru un anumit job, chiar daca titulatura este aceeasi la mai multi angajatori. Pentru unele pozitii trebuie sa scoti in evidenta o anumita experienta si realizarile relevante dintr-un anumit sector sau pe o anumita nisa, in timp ce pentru altele, trebuie sa pui accent pe un alt set de abilitati si realizari.

Uimitor de multi aplicanti nu isi trec in CV realizarile, ci doar dau copy-paste la fisa postului. Simpla insiruire a unor responsabilitati nu spune insa prea multe despre acel aplicant. De aceea, pentru a te diferentia de ceilalti aplicanti, fa-ti un bine si scrie-ti realizarile la toate joburile trecute, sau daca ai o experienta mai mare de 10-15 ani, la ultimele 2-3 joburi.

Un aspect important: unele companii folosesc softuri de scanare ale CV-urilor dupa anumite cuvinte cheie, de aceea este necesar sa folosesti cuvintele cheie trecute in descrierea pozitiei la care ai aplicat.

  1. Trebuie sa scriu CV-ul cronologic sau functional?

Cel mai popular format de CV este cel cronologic, fiind usor de urmarit si permitand evaluarea rapida a evolutiei profesionale si a relevantei experientei tale pentru jobul la care ai aplicat.

CV-ul functional este folosit in special de cei care au mai multe pauze de lucru si vor sa scoata in evidenta experienta si abilitatilor lor si sa mascheze golurile care ii dezavantajeaza.

Rugaminte din partea tuturor recrutorilor: Va rugam NU folositi CV-ul in format European.

  1. Cum scriu CV-ul daca am avut o pauza de lucru sau mai multe?

Daca pauza a fost cu mult timp in urma, nu iti face griji, nu iti va cere nimeni nici o explicatie si nu va fi un motiv de excludere. Daca insa pauza a fost recenta, in ultimele luni sau ultimii 2 ani este de dorit sa scrii o scurta explicatie pentru acel gol in CV. Daca in perioada respectiva ai avut anumite activitati, fie si neplatite, foloseste-te de ele si scrie-le.

  1. Trebuie sa scriu in CV obiectivul meu in cariera?

Nu. Nu este nevoie. Obiectivele profesionale se pot discuta la interviu.

  1. Ce alte informatii trebuie sa contina CV-ul?

Cele mai importante informatii care trebuie sa apara intr-un CV sunt: datele de contact, un scurt sumar cu abilitati si competente, experienta, realizarile, educatia, cursuri/traininguri/certificari, limbi straine, experienta in folosirea calculatorului. Optional, daca consideri relevant, poti sa scrii si hobby-uri. Daca insa hobby-urile tale sunt: uitatul la TV sau navigatul pe internet, iti faci un bine daca nu le mentionezi. Nu este nevoie sa scrii detalii referitoare la varsta, religie, starea civila, numarul copiilor. Am citit CV-uri in care aplicantii isi trecusera inclusiv varsta si numele copiilor sau chiar numele parintilor, inaltimea si greutatea. Desigur, cele din urma pot fi importante pentru un job de bodyguard sau salvamar, insa pentru majoritatea joburilor sunt total irelevante.

  1. Trebuie sa pun o poza in CV?

Nu. Nu este nevoie ca CV-ul tau sa contina o poza. Totusi, daca jobul pentru care aplici este unul in care interactionezi frecvent cu clientii sau unde conteaza aspectul, este bine sa inserezi si o poza. Insa atentie! Fotografia trebuie aleasa cu mare grija, pentru ca o imagine neadecvata iti va face mai mult rau decat bine, oricat de prezentabil/a ai fi. Asadar, poza trebuie sa fie facuta intr-o tinuta “smart/office” si sa transmita imaginea unei persoane placute, optimiste, inteligente, atenta la felul cum arata. Ea nu trebuie sa fie selfie (!), sa nu fie facuta la petreceri, nunti, cluburi, la mare sau la munte, nu trebuie sa includa si alte persoane (copii, prieteni, sot/sotie). Ci trebuie sa fie una in care zambesti, in care nu ai  o coafura extravaganta, machiaj exagerat, nu porti haine in culori tipatoare sau tinute de plaja.

  • Distribuie
Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.