Perioada cautarii unui job este pentru toata lumea una stresanta si agitata, indiferent pe ce nivel de cariera te gasesti. Este intervalul de timp cand te viziteaza tot felul de emotii si de cele mai multe ori emotii din spectrul negativ. Haideti sa vedem care sunt cele mai comune, dar si cele mai periculoase:

  1. Nehotararea – Sunt momente in viata profesionala cand simti ca nu mai stii exact ce vrei, cand simti ca profesia actuala nu te mai satisface. Simti ca ai vrea sa faci altceva, sa apuci un alt drum, de preferat o autostrada care sa te duca cat mai departe de zona in care te afli in prezent. Sau poate simti ca iti doresti sa devii antreprenor, cu toate necunoscutele si riscurile pe care le implica. Daca ar exista un Google career map ar fi ideal, ne-ar scuti de multe nopti nedormite si de multe ore de contemplare fara rezultat. Dar asa ceva (inca) nu exista si trebuie sa ne gasim singuri (sau cu ajutorul unui consilier in cariera) harta cu drumul cel mai potrivit pentru noi. Atata timp cat nu stim exact ce ne dorim, sau nu ne este clar ce este potrivit pentru noi, sunt sanse foarte reduse sa gasim acel job la care visam, dar nu stim sa-l definim. La fel se intampla si pentru cei care viseaza cu ochii deschisi la propria afacere, insa amana momentul pana la indepartate calende grecesti, incercand sa umple golul si frustrarea cu un nou job. Doar ca acea intregire de cele mai multe ori nu se intampla. Sau daca se intampla, acestia descopera repejor ca au ajuns la acelasi grad frustrare ca in jobul precedent, doar cu un nou sef.

    In momentul in care stii exact ce vrei, in care stii care este jobul potrivit pentru tine, claritatea dobandita te va ajuta sa iti gasesti mai usor si mai repede jobul dorit. Noi drumuri ti se vor deschide, oamenii potriviti care te pot ajuta, vor aparea ca din senin si oportunitatile care in trecut erau bine ascunse in realitati paralele, se vor materialiaza in cele mai neasteptate moduri.

  1. Panica – Panica impreuna cu sora ei buna, frica, sunt emotiile care te pot tine la ani lumina departare de cariera dorita. Si in general departe de toate lucrurile pe care le scrii cu entuziasm si speranta pe “wish list”-ul tau.

    Cei care experimenteaza panica sunt in general cei care si-au pierdut jobul sau isi cauta un nou job de mult (prea mult) timp, fara succes. Panica se instaleaza odata ce apar intrebarile “Oare ma va mai angaja cineva?”, “Sunt oare prea batrin/tanar?”, “Daca ceilalti sunt mai buni ca mine?”, “E ceva in neregula cu mine daca nu am reusit sa gasesc un job dupa atata timp?” si altele din categoria temerilor care parca raman scrijelite pe creier.

    Pentru cine se afla intr-una din situatiile de mai sus, oricat de teribile sau chiar infricosatoare pot parea, panica nu este cu siguranta solutia. Rezolvarea poate veni prin concentrarea pe obiectivul pe care ti-l doresti si increderea ca el se va realiza. Desigur, asta necesita ceva munca cu tine si in plus o incordare a muschiului “rabdarii”. Munca cu tine presupune sa iti reamintesti abilitatile tale, realizarile tale, lucrurile bune pe care le-ai facut, oamenii pe care i-ai instruit, contributia ta la diverse proiecte. De cate ori panica da semne ca vrea sa se instaleze abuziv si illicit in mintea ta, da-ti un “restart”si adu-ti aminte de toate lucrurile la care esti bun si de toate abilitatile pe care le poti folosi cu aceleasi rezultate bune si de acum incolo.

  2. Furia – Este adesea experimentata de cei care sunt de mult timp in cautarea unui job nou si de cei care si-au pierdut jobul. Acest sentiment este firesc daca te surprinde in astfel de circumstante nefericite, problema este sa nu devina o constanta, sa nu te lasi coplesit de ea si sa o emani prin toti porii, sabotandu-te singur! Ganduri de genul “toti angajatorii sunt niste nemernici”, “dupa atata timp cat am muncit in compania asta, m-au dat afara“, “toate joburile se dau pile”, “nu poti sa faci nimic in tara asta”, daca sunt rulate zilnic in mintea ta te pot duce intr-o zona periculoasa, de unde cu greu mai poti iesi. Furia poate fi utila pe termen scurt doar daca tw impinge la o contraactiune favorabila tie. Unii au depasit starea de furie, manie si deznadejde, si-au adunat gandurile si resursele si si-au deschis o mica afacere, altii s-au ambitionat sa demonstreze ca totusi se poate obtine un job decent si in Romania, chiar daca le venea sa strige in gura mare de pe acoperis “Opriti tara, va rog. Vreau sa cobor!”

    In concluzie, niciun lucru bun nu se intampla atata timp cat nu stii ce vrei, atata timp cat umbli cu pumnii stransi, cu maxilarele inclestata sau cu inima tremuranda. Claritatea iti ofera viziune si perspective altfel ascunse. Increderea iti da putere si iti deschide usi nevazute. Iar o minte limpede si neincrancenata te ajuta sa creezi si sa poti vedea dincolo de realitatea ce pare a fi incapatanat de gri.

  • Distribuie
Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.