In incercarea de a atrage si a-si retine oamenii, companiile au inceput sa fie din ce in ce mai creative in ceea ce priveste beneficiile oferite angajatilor lor. Iata o selectie a celor mai neobisnuite beneficii oferite de angajatori in intreaga lume:
Concediu nelimitat – Acest beneficiu a fost acordat prima data de Netflix in 2004 si de atunci mai multe companii (in special din SUA si UK) au inceput sa ofere concediu nelimitat angajatilor lor. Au existat multi suspiciosi care au prezis ca personalul va abuza de acest beneficiu in detrimental business-ului, insa s-a dovedit ca lucrurile au mers extrem de bine, angajatii folosind acest avantaj in mod responsabil.
Tot in acelasi registru, compania SAS ofera concediu medical nelimitat.
Concedii sabatice – Acest tip de concediu a devenit tot mai popular, inclusiv in Romania. Concediile sabatice pot fi neplatite, partial platite sau integral platite si pot fi acordate pe o perioada de la 4 saptamani la un an. De regula, sabaticul se ofera salariatilor cu o anumita vechime in companie si celor din management. Exista si situatii in care inclusiv specialistii cu rezultate foarte bune primesc astfel de concedii, pentru relaxare, studiu, dezvoltare personala sau calatorii.
« Pet care »– Angajatorii platesc asigurari medicale pentru animalele de companie ale angajatilor. Mai mult decat atat, angajatii le pot aduce la birou, fiindu-le asigurat un serviciu de “free pet-walking”, in care pisicile si cainii sunt plimbati de doua ori pe zi in parcuri din apropiere. Si in Romania exista firme unde angajatii au posibilitatea sa isi aduca la birou animalele de companie.
Free food – Companii precum Google si Zappos ofera 3 mese gratuite pe zi angajatilor. In Romania cele mai raspandite sunt programele care ofera fructe odata pe saptamana sau lunar o masa de pranz cu un anumit specific. De exemplu, compania Adecco are implementat programele: “fresh fruits day” si “tasty Friday.” In unele companii de IT si in Romania exista mic dejun si pranz preparate uneori chiar in house de catre bucatari proprii si pare ca devine un beneficiu tot mai frecvent acordat.
Reduceri sau gratuitati la diverse produse si servicii – Multe companii ofera discount-uri si vouchere pentru diverse produse (de exemplu Zappos ofera 40% reducere la achizitionarea de incaltamine si accesorii) sau servicii (gradinite, masaj, coafor, manichiura, cosmetica). Unele companii ofera abonamente gratuite la fitness. Compania Google are sali de sport, bazin de inot si gradinite in campus. De asemenea, unele companii ofera bilete gratuite la evenimente sau concerte.
Cumparaturi si laundry (curatarea hainelor) – Pentru ca angajatii sa nu mai piarda timpul dupa orele de program cu astfel de activitati, unele companii ofera servicii gratuite pentru cumpararea alimentelor si pentru spalatorie, iar angajatii primesc acasa cumparaturile/ hainele spalate si calcate.
Burse de studii – Aceste burse se ofera atat angajatilor, cat si copiiilor sau partenerilor angajatilor. SAS, Humana Inc si Adobe sunt trei dintre companiile de renume care ofera acest avantaj, insa in SUA acest tip de beneficiu este foarte raspandit. In Romania, companiile platesc o parte (foarte rar integral) programe de MBA angajatilor care ocupa pozitii de management. De asemenea, marea majoritate a companiilor mari multinnationale platesc traininguri de specialitate angajatilor. Exista si companii romanesti care ofera trainingp-uri pentru angajati, si nu doar din categoria „buget redus”, ceea ce nu poate fi decat imbucurator.
Suport financiar familiei la decesul unui angajat – Compania Google este singura companie din lume care ofera familiei suport financiar in proportie de 50% din salariul angajatului, timp de 10 ani.
Asistenta in adoptie – Sunt companii care ofera acest beneficiu angajatilor care doresc sa infieze copii. Asistenta oferita este atat financiara, cat si suport pentru gasirea de specialisti in adoptii si toate informatiile necesare cu privire la acest demers. De exemplu, MIT ofera pana la 5000 USD suport financiar pentru angajatii institutului.
Vacante platite – Unele companii platesc pentru angajatii lor biletele de avion, hotelul si alte servicii legate de vacanta, fie integral, fie intr-un anumit procent. Acest beneficiu este acordat si de companii din Romania, de obicei acordandu-se o suma fixa, care poate sa acopere sau nu integral vacanta. Exista companii multinationale care si in Romania platesc vacante cu destinatii exotice pentru angajati si membrii de familie. In general sunt companii care stau bine cu rezultatele financiare.
Este imbucurator faptul ca tot mai multe companii au realizat importanta beneficiilor, constientizand ca acordandu-le, vor avea angajati loiali, productivi si motivati. Si companiile din Romania au inceput sa dezvolte si sa diversifice tot mai mult pachete atragatoare de beneficii. Pe masura ce angajatorii vor fi constienti ca aceste beneficii sunt “win-win”, speram ca ele sa devina cat mai raspandite, astfel incat sa putem vedea si romani fericiti. In Romania.