Daca esti angajat de ceva timp si compania nu ti-a mai oferit demult o marire de salariu sau esti nemultumit de venitul tau, este timpul sa incepi demersurile pentru o marire de salariu.
Pentru a-ti creste/maximiza sansele unui raspuns favorabil la cererea ta, trebuie sa te asiguri ca o adresezi la momentul potrivit.
Iata cateva recomandari in ceea ce priveste alegerea momentului optim pentru a cere o marire de salariu:
- Dupa ce ai facut o cercetare a pietei– In momentul cand te hotarasti sa te prezinti in fata managerului direct cu cererea de marire salariala, trebuie sa vii cu temele bine facute. Este de dorit sa fii bine informat in legatura cu salariile care se ofera in compania ta si in companii similare din domeniul tau pentru pozitia pe care o ocupi. Daca in urma cercetarii facute constati ca salariul tau este mai mic raportat la ceilalti, dar si raportat la responsabilitatile pe care le ai, poti sa i le prezinti managerului, aducandu-i aminte totodata si de plus valoarea pe care tu o aduci companiei.
- Dupa ce ai avut o contributie importanta in firma – Dupa ce ai terminat cu bine un proiect semnificativ sau ai semnat un contract important sau ai trecut cu brio un audit, poti sa fii sigur ca sansele pentru un raspuns favorabil sunt unele foarte mari. Dupa ce managerul ti-a oferit probabil cele mai sincere felicitari si multumiri la scena deschisa, poti sa il abordezi direct spunandu-i ca, pe langa acestea, ai aprecia si o recunoastere din punct de vedere financiar.
- Cand compania este pe crestere – Daca compania este pe crestere si lucrurile merg bine din punct de vedere financiar, sansele sa obtii marirea dorita sunt, evident, unele mari. Daca dimpotriva, in ultimele luni s-au facut reduceri de personal si compania nu este intr-o situatia financiara buna, este bine sa iti mai amani cererea pana cand firma se redreseaza.
- La evaluarea anuala – Evaluarea anuala este un moment foarte bun pentru a aduce in discutie o marire salariala, mai ales daca rezultatele tale au fost unele de apreciat.
In unele companii, maririle de salarii se acorda la anumite date fixe. In aceasta situatie, solicita o discutie cu managerul cu 2-3 luni inainte, pentru ca acesta sa aiba timp sa faca demersurile necesare.
- Cand esti promovat sau primesti mai multe responsabilitati – Nu intotdeauna promovarea sau cresterea responsabilitatilor vin insotite de o marire de salariu. In acest caz, este absolut normal sa ceri ca noua functie sau noile responsabilitati sa fie reflectate si intr-o compensatie corespunzatoare.
Cum anume procedezi – te invitam sa gasesti noi aspecte privind negocierea salariului aici.
In completarea celor mai de sus, as vrea sa adaug si cateva situatii cand NU este recomandat sa ceri o marire de salariu:
- Daca esti de mai putin de 6 luni in companie si nu ai avut timp sa iti dovedesti competentele;
- Cand managerul tau trece printr-o perioada grea sau stresanta, este bine sa astepti sa isi revina;
- Cand relatia cu managerul direct nu este una buna – in aceasta situatie este de dorit sa incerci sa repari relatia si sa ti-l faci aliat; daca acest lucru nu este posibil, atunci poate ca este cazul sa te gandesti la o schimbare (in companie sau in afara ei);
- Daca ai mai avut o marire in cursul anului – sansele sa obtii o a doua marire sunt, de regula, foarte mici;
- Cand nu poti sa ai o intrevedere fata in fata cu managerul – este de dorit ca discutia sa fie fata in fata si nu pe email; de aceea, recomand sa astepti pana cand o discutie directa este posibila;
- Daca nu poti sa raspunzi cu argumente concrete la intrebarea “de ce crezi ca meriti o marire de salariu?”
In concluzie, pentru a-ti creste sansele unui raspunsul favorabil la cererea de marire a salariului, discutia cu managerul trebuie inteligent programata, bine gandita si temeinic pregatita.