looking-at-mirror-vector-character-cartoon-illustration_fylany_O

 

Autor: Elena Popa

Mi-au trecut prin mina mii de CV-uri. Unele excelente, unele bune/ok/mediocre, iar altele de-a dreptul jalnice.  Varietatea si diversitatea lor este egala cu a oamenilor pe care ii reprezinta. Nesfarsita.

Mai nou, profilul de Linkedin a devenit noua “carte de vizita” a celor care sunt in cautarea unui nou job sau a celor interesati sa vada care mai este valoarea lor pe piata muncii. Si aici am gasit de la profiluri foarte bine puse la punct si atent redactate, pana la cele care nu iti spun mai nimic ori scot prea putin in evident experienta, abilitatile si cunostintele dobandite.

Este foarte important ca profilul Linkedin si CV-ul sa fie bine facute. Este primul ‘clip promotional’ pe care il proiectezi despre persoana ta, primul contact intre tine si eventualul angajator. In acest prim pas catre noul job, imaginea prezentata trebuie sa fie una cat mai buna. Totusi nu este nevoie sa compui zeci de versiuni, sau sa agonizezi asupra alegerii unui cuvant/sinonim in favoarea altuia, sperand ca acela va face diferenta.

Am avut ocazia sa discut cu sute de candidati. Unii cu o cariera stralucita, altii cu o cariera mediocra sau doar multumitoare, destui straduindu-se si muncind din greu pentru a razbi si a-si duce existenta. Facand o analiza a celor care au avut succes, am observat un lucru care probabil va contrazice multe statistici din literatura de specialitate. Constatarea mea este ca nici abilitatile, nici inteligenta si nici macar competentele avute nu sunt neaparat hotaritoare in gasirea unui job. Chiar mai mult: nici efortul sustinut nu constituie vreo garantie pentru succes. Am cunoscut profesionisti care au chiar muncit din greu, dar au avut succese modeste sau cu rezultate mult, muult sub previziuni. Am intalnit si persoane care nu au depus un efort prea mare si nici nu au fost neaparat “top of the class”, dar care au reusit si au avut rezultate excelente. Simplificand, par sa existe doua categorii de profesionisti cu bilanturi de cariera foarte diferite.

Ce face diferenta dintre cele doua categorii de profesionisti? Ce au unii altfel decat altii? Cum de se obtin rezulate atat de neliniare? Din experienta spun ca raspunsul la aceasta intrebare este: A-ti-tu-di-nea. Americanii pun aspectul sub o alta lumina, ei ii spun ‘mindset’.

Astfel, sunt unele personalitati care in ciuda pregatirii si capacitatilor deosebite pe care le poseda, se indoiesc de toate, inclusiv de ei insisi de cele mai multe ori.. Sunt cei pe care ii auzim spunand ca toate joburile se dau pe pile, ca nu se mai poate face nimic in tara asta, ca sunt fie prea batrani, fie prea tineri, ca toti vor doar sa te fure si sa profite de tine. Ascultandu-i, iti trec prin fata toate multe umbre de gri ale pietei muncii romanesti.

Dar nu aceasta este realitatea, ma intrebi? Este si nu este. Este in mod indiscutabil realitatea unei anumite categorii de oameni. Dar realitatea lor ingustata nu trebuie sa fie neaparat nici realitatea mea, nici a TA.

Sunt pe de alta parte si cei carora putin le pasa cate zeci si sute de umbre de gri sunt prin companiile patriei, pentru ca ei stiu un singur lucru: VOR REUSI. TREBUIE sa reuseasca. Nu isi fac un million de griji ca nu stiu la perfectie excel-ul, ca nu au atitea certificari si diplome cate se vehiculeaza ca s-ar “cuveni’ sa aiba la varsta lor, sau ca nu au musai intre 25 si 30 de ani. Mindset-ul lor este unul de invingator, orice ar fi nu se opresc, ci tot incearca sa avanseze indiferent cu ce obstacole se intalnesc pe drum. (Atentie! Nu ma refer aici la cei care vor sa reuseasca cu orice pret, tracand peste etica si calcand pe cadavre. Ma refer strict la cei etici si care au coloana vertebrala). Oare nu au si ei indoielile lor? Nu or avea si ei zilele lor proaste? Nelinistile lor? Ba le au pe toate. Dar nu se lasa invinsi de ele, nici deturnati de gandurile paguboase, nici nu stagneaza in abandonul placid al ciobanului mioritic, nu sucomba atitudinii defetiste ce duce in ultima instanta la moartea sufletului si a esentei umane progresiste.

Asadar, oricat efort ai depune sa iti faci CV-ul perfect, profilul perfect pe Linkedin, sa te pregatesti cu raspunsurile cele mai bune la interviu, daca atitudinea ta profesionala, daca atitudinea ta personala, daca conversatia ta zilnica cu tine insuti, daca emotiile pe care le traiesti si le emiti cu privire la sansele tale de reusita, cu privire la cariera ta….daca toate astea sunt preponderent negative, vei anula tot efortul si toata munca ta.

Efectul atitudinii nepotrivite se va materializa in multe raspunsuri de genul “feedback-ul este din pacate unul negativ.” Cu aceasta atitudine multi profesionisti doar isi rup gleznele sau genunchii de la primii pasi, ca tot restul drumului sa umble schiopatand. Si e pacat. Pentru ca totul tine doar de ei.

 ———————

Despre autor:

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are noua ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera „Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.

linkedinhttps://www.linkedin.com/in/popaelena

 

Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.