(Partea I)
Ne dorim o tara “ca afara”, ne dorim o societate fara impostura, minciuna si abuzuri, am demonstrat ca putem fi civilizati, hotarati si ca putem avea un spirit civic exceptional intr-o situatie de criza. De aceea, va indemn sa aduceti acelasi spirit extraordinar de fair-play si determinare si atunci cand sunteti intr-un obisnuit proces de recrutare. Daca seriozitatea nu poate fi preluata dintr-o astfel de masiva implicare sociala in comunitate&comuniune si grefata comportamentului personal, nu treceti cu vederea ca lipsa de seriozitate manifestata, de pilda, prin neanuntarea unei razgandiri asupra unui job, s-ar putea, intr-un fel sau altul, sa produca niste efecte deloc favorabile in viitor si la un moment dat sa se intoarca impotriva voastra.
Pe langa abilitatile tehnice, specifice jobului, angajatorii cauta la candidati anumite trasaturi, indiferent de pozitia pe care acestia o au, fie ca sunt muncitori necalificati sau ingineri proiectanti de nave spatiale.
Redau mai jos cateva dintre aceste cautate trasaturi:
- Seriozitate –Am pus acest punct in capul listei, pentru ca in ultima perioada numarul celor care nu s-au prezentat la interviu si a celor care initial au acceptat ofertele, iar dupa aceea s-au razgandit, fara sa anunte in prealabil, a crescut ingrijorator de mult.
- Autenticitate – atunci cand sunteti intrebati care este motivatia voastra sau ce va doriti in viitor, incercati sa fiti cat mai autentici, dar si la obiect. Falseturile introduse aici cantaresc foarte greu in luarea unei decizii.
De exemplu, raspunsul “imi doresc o viata mai buna pentru mine si familia mea” este un raspuns autentic, insa incomplet. Cand recrutorii/angajatorii intreaba care este motivatia pentru o schimbare/pentru pozitia respectiva, vor sa auda ce anume il motiveaza pe candidat, atat din punct de vedere personal, dar mai ales din punct de vedere profesional. Ei vor sa vada daca vrei “doar un job” sau iti doresti cu adevarat acel job, daca esti pasionat de domeniul in care activezi, respectiv in ce directie iti doresti sa iti urmezi/continui cariera.
Recrutorii experimentati isi pot da seama foarte usor daca un candidat este sincer sau doar vorbeste “din carti” si vrea sa fie “politically correct”.
- Pregatire pentru interviu – O buna pregatire tehnica si detinerea tuturor calificarilor pentru job nu scuza nealocarea a cateva minute informarii despre compania la care se merge la interviu sau a citirii neatente, “pe diagonala” a descrierii pozitiei pentru care s-a aplicat sau a fost chemat.
Pe langa o minima informare despre companie, recrutorii asteapta ca cei care ajung la interviu sa isi prezinte cat mai clar si mai structurat experienta si mai ales realizarile relevante pentru acel job. De aceea, my-piece-of-advice pe acest segment de interviu este sa incercati sa nu va pierdeti in detalii, nu deschideti paranteze la paranteze, nu depanati povesti din copilarie. De asemenea, nu va plasati nici la polul opus, adica nu va prezentati toata activitatea in doua fraze, ci descrieti cat mai la obiect si cu exemple potrivite/valide care a fost contributia voastra la bunul mers al companiilor la care ati lucrat.
Va urma