- Atitudine – Oricat de multa experienta ar avea un angajat, oricat de multe abilitati ar avea, oricat de inteligent ar fi, daca atitudinea pe care o are este una neadecvata, nimeni nu va vrea sa lucreze cu el. Probabil ca fiecare dintre noi cunoaste acest gen de persoana, care, desi este un foarte bun profesionist, totusi toata lumea il evita.
Este persona care a avut la toate joburile colegi si/sau sefi niste “prosti si incompetenti”, care nu a avut de invatat nimic de la nimeni, care le stie pe toate, caruia i se cereau sa faca lucruri imposibile si “fara cap”. Este candidatul care l-a anihilat pe “vino-incoace” si debordeaza de “du-te incolo”.
Recrutorii doresc sa vada la candidati energie, entuziasm si o atitudine “can do”. Vor sa vada ca daca s-ar afla in situatii dificile sau de criza, candidatul ar ramine calm, ar gasi resurse, avand flexibilitatea de a se adapta evenimentelor respective.
- Pasiune pentru job – Exista doua categorii distincte de candidati. In prima categorie sunt candidatii care atunci cand vin la interviu se prabusesc in scaun lipsiti de energie, raspund la intrebarile despre joburile lor precendente cu o voce egala, mai plictisitoare ca apa plata, imi spun ca “trebuia sa faca si aia si ailalta”, sau ca nu le place nimic in mod deosebit la joburile lor, dar “ca trebuie sa manance o paine”.
In cea de-a doua categorie, pozitionata la polul opus, sunt acei candidati care povestesc cu pasiune despre ce au facut, despre proiectele in care au fost implicati, despre ideile cu care au venit, despre planurile pe care le au pentru viitor. Si se vede din avion dedicarea lor si faptul ca debordeaza de entuziasm, nu numai din comunicarea verbala, dar si prin limbajul trupului.
Este evident ca toate companiile vor acest tip de angajati, si nu pe cei a caror singura ambitie este sa ajunga la nivelul 79 la candy crush saga in timpul orelor de serviciu. Desigur, angajatorii trebuie sa si stie cum sa pastreze pe cei cu adevarat pasionati de munca lor, dar aceasta este alta poveste, alta agora, alt articol (DE CE PLEACA ANGAJATII VALOROSI?).
- It’s not all about money – Cu totii stim, inclusiv angajatorii, ca munca personalului trebuie recompensata corect si ca este un aspect important atunci cand un angajat se gandeste la schimbarea jobului. Exista insa o categorie pentru care partea salariala nu mai are o pondere atat de importanta fata de celelalte aspecte, atunci cand iau decizia unei schimbari in cariera. Este categoria celor care au ajuns la un anumit nivel de confort financiar (de obicei cei care castiga peste 2500 euro/luna), pentru care o suma de bani chiar substantial mai mare nu mai este un factor determinant, in conditiile in care jobul nu este interesant sau ii destabilizeaza serios echilibrul dintre viata personala si munca.
Pentru majoritatea angajatilor pachetul salarial este insa un factor important in decizia schimbarii. Toata lumea intelege asta, insa daca doar banii sunt motorul care il impinge pe un candidat spre un nou job, atunci el va fi ultima alegere. Cum spuneam mai sus, recrutorii asteapta ca aplicantii sa fie mai mult decat niste mercenari care vaneaza salarii mai mari, respectiv ei asteapta profesionisti care isi fac cu placere jobul, care sunt implicati si pasionati de ceea ce fac.
De aceea, sfatul meu este ca inainte de a merge la un interviu sa va faceti timp sa va ganditi care este motivatia reala ce va impinge catre o schimbare si daca este doar cea financiara, luati in calcul o re-evaluare a aplicatiei pentru jobul respectiv, pentru ca vremea irosita nu aduce castig nimanui.
Partea I – ALTA INTREBARE: CE ASTEPTARI AU RECRUTORII DE LA CANDIDATI? (Partea I)