Am discutat de-a lungul timpului cu mai multe persoane nemultumite de joburile lor din diverse motive – venit nesatisfacator, stagnare profesionala, lipsa de perspective, mediu si/sau sef toxic, etc.
Unii dintre ei erau la capatul puterii si in pragrul depresiei cand au ajuns la mine -chiar fara a avea o alta oferta, nu isi doreau decat sa demisioneze.
Nu recomand sub nicio forma demisia inainte de a avea o alternativa – fie o oferta de job, fie o activitate de freelancing care sa iti aduca deja un venit sustenabil. Iata de ce:
- Atunci cand vrei sa fugi de o situatie care iti provoaca disconfort, furie sau ura, in primul rand trebuie sa lucrezi cu tine sa intelegi de ce ai ajuns acolo. Ce comportament de-al tau te-a adus sa lucrezi cu acel sef toxic? Ce tipar de gandire te-a bagat in disensiune cu acei colegi narcisisti? Cum de te-ai “nimerit” intr-un mediu in care se practica politica cizmei pe grumaz? Daca pleci din acel job cu un camion ticsit de ura si de resentimente, cel mai probabil vei nimeri intr-un loc unde vei gasi, ai ghicit! exact acelasi tip de sef. Poate fi unul chiar si mai rau, doar cu alta palarie sau titulatura. Poate ajungi intr-un un mediu la fel de toxic, cu o cultura organizationala la fel de deplorabila ca cea pe care tocmai ai parasit-o. Si nu, probabil nu iti vei da seama ca “imparatul e gol” la interviu, si nu vei tine cont de avertizarile cunoscutilor, pentru ca mintea ta ar fi setata pe programul “mai rau de atat nu se poate”. Insa risti sa devii victima propriului optimism, pentru ca da, se poate sa fie si mai rau. Si nu numai ca se poate, dar e extrem de probabil sa scapi de junghiul din vechea pozitie, doar ca sa te apuce tusea in noul job.
- Persoanele care au suferit traume sau traiesc pentru o perioada indelungata intr-o stare de profund disconfort la job, vor avea inevitabil o stima de sine scazuta, iar acest lucru se va vedea la orice interviu inca de la strangerea de mina sau de la primul “buna ziua”. De aceea, bine este ca inainte de orice demers pentru un nou job, sa lucrezi cu tine (singur sau cu ajutorul unui specialist) pentru recuperarea increderii si a stimei de sine.
- Stresul acumulat la job poate afecta serios sanatatea si starea de bine, iar perioada de cautare unui nou job este de asemenea una stresanta. Mai ales atunci cand nu ai un venit, ci tot ce ai este o nesfarsita si infricosatoare nesiguranta. De aceea, recomandarea mea este ca intai sa incerci sa te “vindeci”, in loc sa “ te vinzi”, sa intelegi cum ai ajuns aici, sa iesi intai din starea de judecata, deznadejde si manie. Sa ajungi mai intai la acea stare de echilibru mental si emotional, care sa iti permita o evaluare obiectiva a situatiei si sa poti decide corect pasii pe care trebuie sa ii urmezi in cautarea urmatorului job.
- Nu in ultimul rand, unii angajatori vor profita de faptul ca nu ai un job si iti vor face o oferta salariala sub nivelul tau, pariind pe faptul ca vei fi nevoit sa o accepti. O alta parte din angajatori vor ridica din spranceana cand va auzi ca ai plecat de la jobul precedent pentru ca erai prea stresat sau furios, ca nu mai suportai sa stai acolo un singur minut.
In concluzie, daca situatia ta la actualul job incepe sa se degradeze, nu astepta pana in momentul in care ajungi sa te simti intre oribil si mizerabil, doar o forma de viata trista. Atunci cand te viziteaza ganduri de fuga si de demisie, ai in vedere ca in orice job vei pleca, inevitabil te iei pe tine acolo. Ori daca dupa demisie, persoana pe care o iei cu tine la noul job este una la fel de plina cu frustrari, cu neincredere in sine si prezentand exact acelasi sistem de gandire, cel mai probabil urmatoarea ta experienta profesionala va fi mult prea similara cu precendenta.