Autor: Elena Popa

 agreement-signed-cartoon-office-vector-illustration_MykrCCv_

De-a lungul timpului am intalnit destui candidati care, desi intial au fost interesati de o pozitie intr-o alta companie, au acceptat ulterior o contra oferta de la angajatorul curent. Iar in ultimul an, pe fondul cresterii deficitului de personal calificat, numarul cedarilor a crescut simtitor, in special in domeniul IT.

Oricat ar fi de tentanta si de flatanta contra oferta angajatorului, sunt mult mai multe motive pentru care nu este benefic pentru tine sa iti abandonezi traseul pe care ai pornit si sa accepti o crestere salariala ‘last minute’ de la compania angajatoare.

Iata cele 8 motive majore sa nu accepti o contra oferta:

  1. Loialitatea iti va fi mereu pusa la indoiala si increderea angajatorului in tine va fi mult diminuata. El a aflat ca nu esti multumit si vei fi privit cu suspiciune de cate ori te invoiesti sa mergi la doctor sau la serbartea copiilor.
  2. Cand compania va trece prin moment mai grele si se vor face disponibilizari, vor fi pastrati in primul rand cei care au dat dovada de loialitate, iar tu…
  3. Nu vei fi privit cu ochi buni de colegi, sau cel putin de unii dintre ei, pentru ca de acum vor stii ca tu ai un salariu mai bun ca ei.
  4. Angajatorul iti va cumpara practic loialitatea. Chiar daca pe moment venitul mai mare te va satisface, iar el va fi multumit ca te-a retinut, dinamica relatiei dintre voi se va schimba si va veni momentul cand faptul ca l-ai costat mai mult decat ii convenea, il va frustra si te va face sa nu mai te simti la fel de confortabil cu noul statut pe care ti l-a oferit.
  5. Gandeste-te de unde ii vor veni banii in plus pentru salariul tau, pentru ca angajatorul tau va calcula acest lucru. Superiorul tau se va gandi la aspectul asta ori de cate ori te va vedea, si anume ca a trebuit sa faca un extra efort bugetar pentru a te retine. E foarte posibil ca in contul indexarii oferite sa-ti dea noi atributii pentru a-si recupera cresterea cheltuielilor cu tine. In plus, la urmatoarea marire salariala sunt cele mai multe sanse sa fii sarit….
  6. Gandeste-te daca vei vrea sa continui sa lucrezi intr-o companie care iti ofera o crestere salariala doar in momentul in care anunti ca ai primit o oferta mai buna de la alta companie! Daca baza contra ofertei nu e nici respectul si nici aprecierea fata de valoarea ta, ci doar nevoia de moment a companiei si te privesc ca pe o marfa cumparabila, ar putea fi intr-un fel si o insulta adusa inteligentei si demnitatii tale, totusi…totusi  daca le dispare nevoia, le ramane posibilitatea sa te faca bila pentru o alee de popice…
  7. Nemultumirile pe care le-ai avut inainte, care te-au determinat initial sa iti cauti alt job sau sa accepti o alta oferta, vor ramine in mare masura neschimbate. Oricate promisiuni ti se fac, stii si tu prea bine ca lucrurile nu se schimba peste noapte. Deci sa ai in vedere  – continuitatea ta la acelasi loc de munca va insemna si continuitatea situatiilor neplacute de pana atunci.
  8. Statistic vorbind, peste 80% dintre cei care au acceptat o contra oferta, parasesc compania in urmatoarele 6-12 luni.

Asadar, daca vei fi pus in aceasta situatie, daca te-ai gandit bine ca vrei sa iti schimbi jobul si ai inceput demersurile, gandeste-te macar de 8 ori mai bine inainte de a accepta orice contra oferta din partea angajatorului. Gandeste-te ca nu ai devenit brusc si miraculos o persoana de ne-inlocuit, ci  esti doar o resursa la indemina, iar cu prima ocazie cand va gasi un inlocuitor mai ieftin, e foarte posibil sa fie mult prea ocupat locul ce initial astepta cordial sa te re-primeasca!

Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.