Ti s-a intamplat sa mergi la un interviu pentru un job la care aveai toate calificarile cerute, la care ai bifat toate cerintele, unde ai dat tot ce era mai bun si totusi nu ai primit jobul?

Ai primit probabil un mesaj politicos in care ti se multumea pentru interes. In cazul in care ai cerut un feedback mai detaliat, angajatorul cel mai probabil ti-a raspuns ceva generic, cum ca au fost alti candidati mai potriviti pentru rol.

Acesta ar putea adevarul, insa de multe ori in spatele raspunsului “politically correct” sunt de fapt alte considerente care de cele mai multe ori nu se spun. Iata cateva motive pentru care ai fost respins/a, pe care nu ti le va declara explicit niciun angajator:

  1. Modul tau de comunicare a fost necorespunzator/enervant/agasant – Modul in care vorbesti poate fi un obstacol in gasirea unui job, daca: vorbesie prea tare sau prea incet, daca folosesti prea mult slang sau dimpotriva esti prea formal.
  2. Aspectul si/sau stilul tau vestimentar a fost unul nepotrivit – Ne place sau nu, la interviu suntem evaluati si dupa aspectul si stilul nostru vestimentar. Expresia “less is more” este cea mai potrivita cand vine vorba despre maniera in care te prezinti la un interviu. Asadar: nu exagerati cu machiajul, nu folositi jumatate de sticla de parfum, lasati camasile hawaiene si bermudele pentru vacanta, iar rochitele negre mini pentru iesirile de seara.
  3. Ai lasat impresia ca esti disperat – Desigur, la orice interviu trebuie sa te arati motivat si entuziast atat pentru pozitie cat si pentru companie. Insa, exista o linie destul de consistenta care delimiteaza motivatia de disperare. Asa cum imprimanta ta parca te simte ca te grabesti ingrozitor si atunci ramine fara tus, cam asa si un angajator te simte ca esti disperat sa obtii acest job. Si cum niciun angajator nu isi doreste angajati disperati, raspunsul lui va fi unul similar cu eroare 404.
  4. Ai avut o atitudine aroganta – Uneori increderea in sine e prost inteleasa. Sau prost folosita. Si atunci se transforma in aroganta, care nu este deloc apreciata. Niciun angajator nu va aprecia candidatii care sustin ca ei le stiu pe toate, ca toti fostii colegi si sefi erau niste imbecili si niste incompetenti, iar ei straluceau printre acestia ca diamantul Rihannei.
  5. Nu ai reusit sa treci testul “chimiei” – Exista si situatii cand te-ai pregatit serios pentru interviu, ai avut raspunsurile potrivite la toate intrebarile, insa nu ai reusit sa creezi acea “reactie chimica catalizatoare”. Mai multe detalii despre acest subiect puteti sa le gasit in articolul CEI TREI SABOTORI IN CAUTAREA UNUI NOU JOB
  6.  Nu ai fost tu acel candidat intern pe care de fapt il doreau de la bun inceput – “Baby, it’s a wild world.” Da, confirm pozitiv. Traim intr-o lume nedreapta, in care se intampla ca managerilor care angajeaza sa li se ceara sa intervieveze candidati din afara companiei, in conditiile in care ei au deja un candidat intern foarte bun. Din pacate, acest lucru nu ai cum sa il afli, decat daca cunosti bine pe cineva din interiorul companiei. In astfel de situatii nu prea ai solutii, decat sa iei interviul ca pe o experienta.

In concluzie, sunt lucruri care tin doar de tine si pe care le poti controla, insa exista si aspecte care sunt in afara controlului tau. Asadar, pregateste-te temeinic, dar ai in vedere si latura puternic subiectiva a oricarui interviu.

  • Distribuie
Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.