pexels-photo-1574682-1024x695

Am facut un sumar al celor mai frecvente intrebari despre CV primite in 2018, impreuna cu raspunsul la ele. Iata-le:

Odata cu intrarea in vigoare a GDPR, CV-ul meu va ramine in baza de date a firmei la care am aplicat?

Daca ai aplicat pe site-ul companiei si compania respectiva ti-a cerut consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale, da, CV-ul tau va ramine in baza de date pe durata nelimitata. Daca insa ai aplicat trimitand CV-ul prin email, compania va pastra CV-ul tau pe o perioada limitata de timp.

Cate pagini trebuie sa aiba un CV?

Exista mai multe opinii in legatura cu acest subiect, unii spun ca nu ar trebui sa aiba mai mult de o pagina, altii doua sau chiar trei. Eu cred ca lungimea CV-ului depinde de experienta persoanei. Un profesionist cu mai mult de 10 ani experienta nu ar trebui sa-si „inghesuie” experienta si realizarile intr-o singura pagina. Chiar si daca depaseste doua pagini nimeni nu il va descalifica pentru acest lucru. In concluzie, pentru mai putin de 10 ani experienta, poate fi 1-2 pagini, pentru mai mult de 10 ani experienta, 2-3 pagini.

CV-ul trebuie sa fie in format european?

Dragi candidati, trebuie sa va spun ca CV-ul in format european este cosmarul oricarui recruiter. De aceea, va rog, va rugam,  nu folositi acel format, decat daca vi se cere in mod expres (se cer de obicei pentru aplicatii la proiecte din fonduri europene).

Pentru a ma diferentia de alti candidati, pot folosi un format mai neobisnuit (cu grafica, culori, tabele, coloane separatoare)?

Sfatul meu este sa folosesti un format si un font cat mai simple si mai usor de urmarit, fara prea multe culori, coloane sau tabele. Fac exceptie doar cei care lucreaza in marketing sau publicitate, din partea carora da! se asteapta un format mai original, care sa reflecte creativitatea aplicantului.

Este nevoie sa scriu „Obiectivul” la inceputul CV-ului?

Nu, nu este nevoie. Doar daca vrei sa faci o schimbare majora in cariera, sa iti schimbi complet domeniul. In acest caz este nevoie sa explici in 2-3 randuri de ce ai aplicat la jobul respectiv, neavand experienta in domeniu.

 Ce trebuie sa scriu la informatii personale?

Nume, prenume, orasul in care locuiesti (si daca este cazul, orasul in care vrei sa te muti), adresa de email si telefon. Nu este nevoie sa scrii adresa, starea civila, varsta, daca ai sau nu copii, religia.

Cat de multe atributii trebuie sa scriu la fiecare job?

In niciun caz nu trebuie sa fie un singur rand cum am vazut in multe CV-uri. Ca regula generala, nu ar trebui sa fie mai mult de 5-6 atributii, evident cele mai relevante pentru pozitia pentru care aplici. Un lucru important de mentionat aici: fiecare companie are jargonul propriu si prescurtarile proprii, care nu se regasesc in alte companii. Astfel ca fie nu le folositi,fie daca alegeti sa le folositi, neaparat sa le si explicati.

Atributiile trebuie scrise cu „bullet point”, nu ca o nuvela.

Trebuie sa scriu realizarile pe care le-am avut la fiecare job?

Da! Absolut, da! Poti omite atributiile, insa realizarile trebuie scrise in CV, pentru a te diferentia de ceilalti candidati si pentru a arata angajatorilor ca ai chiar adus plus valoare in locurile unde ai lucrat. Destul de multi candidati mi-au spus ca ei nu au realizari, insa de cele mai multe ori acest lucru nu este adevarat. Acest lucru se intampla pentru ca oamenii au tendinta de a considera drept actiuni„normale”, ceea ce erau de fapt realizari.

Daca am avut pauze de cateva luni intre joburi, cum le trec in CV?

In aceasta situatie, nu mai scrie formatul uzual cu luna si anul inceperii, respectiv terminarii, ci doar anul ( de exemplu, 2014-2016).

 Daca am avut mai multe joburi de scurta durata la rand, trebuie sa dau explicatii?

Da, este de preferat sa scrii la fiecare ce s-a intamplat, de ce ai stat o perioada scurta. Altfel, risti sa nu fii chemat la interviu.

 Ce trebuie sa scriu la abilitati?

In primul rand trebuie scrise cele tehnice si cele legate de folosirea computerului. Totusi, nu nota si cele care sunt evidente, cum ar fi „navigarea pe internet, folosirea email-ului”, cum am citit in mai multe CV-uri.

Intr-o sectiune separata, noteaza abilitatile sociale, de comunicare, etc., insa ai grija sa nu abuzezi, enumerand un lung sir de abilitati si „buzzwords”, cum sunt numite, care au ajuns sa nici nu mai fie luate in serios de catre recrutori/angajatori. De exemplu: muncitor, responsabil, orientat catre rezultate, om de echipa, multi-tasker, automotivat, expert. In locul insiruirii acestor cuvinte este de preferat sa dati scurte exemple care sa reflecte aceste abilitati. Sau sa le pastrati pentru interviu.

 Ce alte lucruri ar trebui sa stiu referitor la scrierea CV-ului?

Foloseste cuvinte-cheie. Urmareste cu atentie descrierea pozitiei la care ai aplicat si asigura-te ca cerintele jobului se regasesc in CV-ul tau.

Evita sa scrii despre voluntariate/interese religioase sau politice.

Foloseste un titlu adecvat pentru CV-ul tau. Nu doar „resume” sau „CV vers. 2”, ci „ CV Prenume Nume”.

Dupa ce l-ai terminat de redactat, citeste-l si reciteste-l. Si iar reciteste-l. Si roaga si pe altcineva sa-l citeasca. Nu iti permiti un CV care sa contina greseli gramaticale (…..cel putin nu pana cand se va da un OUG care va da liber la agramatism).

  • Share