De peste un deceniu Linkedin este una din cele mai folosite platforme de business si networking, avand in prezent in Romania peste doua milioane de utilizatori. Fie ca este utilizata pentru a cauta un job, fie pentru a se conecta cu noi parteneri de business, aceasta imensa comunitate virtuala poate aduce utilizatorilor o multime de beneficii profesionale, daca este intrebuintata in mod adecvat.

Din pacate, destul de multi utilizatori folosesc acest instrument de networking profesional intr-un mod care nu ii avantajeaza absolut deloc, ci dimpotriva, ii discrediteaza. Nu ma refer aici la greselile legate de continutul si structura profilului, care de asemenea conteaza, ci de continutul si mesajul transmis prin postarile acestora. Iata cele mai des intalnite greseli pe care le fac utilizatorii platformei:

  1. Posteaza lucruri personale – Surprinzator de multi profesionisti scriu detalii si episoade din vietile lor care sunt prea personale pentru a fi impartasite cu partenerii de business sau cu potentialii angajatori si/sau posteaza poze care nu au ce cauta pe o platforma de business. Cu alte cuvinte, confunda Linkedin cu Facebook sau Instagram.
  2. Intra in polemici – Nu de putine ori cand citesc comentariile aferente unor postari sau articole, am sentimentul ca asist la o cearta intre liceeni. Unii participanti iau lucrurile mult prea personal si se adreseaza prea virulent, altii complet nepotrivit isi revarsa toate frustrarile personale sau profesionale in postarile lor, pe cand altii par ca si-au luat masteratul in trolling si se distreaza prin sicanarea altora. Comportamentul acesta este cu atat mai inadecvat, cu cat au in dreptul lor numele angajatorului si odata cu reputatia lor sifonata, vor compromite si reputatia angajatorilor.
  3. Trimit mesaje de spam – Imediat ce iti trimit cererea de conexiune, aceste persoane te asalteaza cu oferte de produse si servicii nesolicitate sau cer noii conexiuni un anumit serviciu. Mai mult decat atat, in lipsa unui raspuns sau chiar in urma unui raspuns negativ, revin sacaitor in mai multe randuri cu acelasi mesaj.
  4. Discuta subiecte politice si/sau religioase – Daca profesia ta nu are legatura cu politica sau religia, este de preferat ca orice discutie pe unul din aceste subiecte sa o tii pentru o seara cu prietenii sau eventual pentru alte platforme de social media. Trebuie sa ne amintim ca in numele acestor doua subiecte extrem de sensibile s-au pornit razboaie si au murit mult prea multi nevinovati. Cu siguranta pacea mondiala nu va fi obtinuta cu postari pe Linkedin. In schimb, va iesi la iveala o ura poate punctuala si de moment, ce poate avea insa drept consecinta discreditarea definitiva a persoanelor implicate in aceste inutile dispute, tinute in cel mai nepotrivit loc.
  5. Trimit mesaje de flirt – In ultimii ani din ce in ce mai multi utilizatori (si in special utilizatoare) au raportat astfel de situatii penibile, in care imediat dupa conectare, li se trimit mesaje de flirt. In conditiile in care exista site-uri de dating si nu insuficiente, este de neconceput o astfel de abordare neprofesionista.

In concluzie, daca vrei sa iti pierzi rapid credibilitatea profesionala si sa compromiti totodata si numele angajatorului tau, atunci foloseste aceasta platforma ca pe Facebook, ca pe Tinder, sau ca pe o pubela virtuala unde sa iti expui toate frustrarile personale si profesionale.

Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are paisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.