Inceputul noului an este perioada perfecta pentru a reflecta la cum ne putem imbunatati viata, sub toate aspectele ei. Din punct de vedere profesional, pentru a ne face viata la job cat mai placuta si mai lipsita de ingrijorari, de temeri si framantari, am pregatit o lista cu obiceiuri paguboase si contraproductive, obiceiuri la care am face bine sa renuntam in anul care tocmai a inceput.
- O atitudine critica si negativa – Nu cunosc alt lucru care sa fure mai mult omului placerea si bucuria de a trai, decat o atitudine de vesnica nemultumire. Nu e doar ca iti strica “zenul si feng-shui-ul”, dar cand ai o atitudine critica incepi sa vezi dificultati acolo unde nu sunt si pierzi timp pretios plangandu-te si/sau concentrandu-se pe probleme care de fapt nu exista.
- Mancatul la birou, in fața calculatorului/lipsa pauzelor– Este stiut ca obiceiul de a manca in fața calculatorului/laptopului este unul din cele mai nesanatoase. Pe langa faptul ca nu reusesti sa te bucuri de mancarea din fata ta, te si priveaza de interactiunea cu colegii si de deconectarea atat de necesara de la activitatile legate de job. Declaratia ca “nu am timp” este doar o scuza, pentru ca daca iti doresti cu adevarat, iti poti rezerva aproximativ 30 de minute pentru pranz.
Acelasi lucru este valabil pentru pauze. Iti poti seta alarma de 5-10 minute repaus pentru a te deconecta din cand in cand de la munca. Totul este sa iti stabilesti intentia. Odata stabilita intentia, va veni in timp, in mod natural, si obisnuinta.
- “Oh, nu, e iarasi Luni!” – S-a format acest obicei sa incepem sa ne lamentam inca de duminica seara ca a doua zi trebuie sa mergem iar la job. Cu aceasta atitudine/mentalitate fixata deja de cu o seara inainte, nu este de mirare ca luni, cel putin in prima parte a zilei, daca nu intreaga zi, avem un nivel de energie, un entuziasm si-un chef de munca asemanator cu cel al unei pisici ghiftuite.
Putem desfiinta acest obicei absolut pagubos, schimbandu-ne pur si simplu perspectiva. De exemplu, in loc sa ne gandim la lucrurile “dureroase” care ne asteapta la birou, putem sa anticipam lucrurile placute de la job (de ex, interactiunea cu colegii preferati, savurarea unei cafele bune, etc).
- Refuzul de a sta acasa cand esti bolnav/a– Este foarte indicat repausul acasa cand cineva nu se simti bine, iar asta nu doar pentru ca “nu ii va ridica nimeni statuie”, ci pentru ca este nepoliticos si lipsit de consideratie din partea acelei persoane sa imprastie virusii lui in tot biroul.
Asa cum pe buna dreptate ne revoltam ca unii parinti isi aduc copiii bolnavi la cresa/gradinita/scoala, la fel trebuie sa tinem si noi cont de colegii nostri, care nu au nici o vina cand noi avem probleme cu sistemul imunitar.
In plus, refacerea va fi mult mai rapida cand esti in patul tau, decat intr-un mediu lucrativ, cu starea de agitatie aferenta.
- Neglijarea retelei profesionale – Cand totul se intampla pe repede inainte, nu este usor sa tii legatura cu fosti colegi, colaboratori sau clienti. Totusi, este un aspect pe care nu e bine sa il neglijezi, pentru ca nu vrei sa fii acea persoana care suna doar cand are nevoie de ceva.
- Evitarea evenimentelor si petrecerilor in cadrul companiei – Cei care au tendinta sa evite interactiunea sociala nu sunt neaparat numai introvertii, ci si extrovertii care isi doresc sa petreaca mai mult timp cu familia. Insa participarea la acest gen de intruniri (sau macar la o parte din ele) ajuta nespus la formarea si/sau consolidarea relatiilor inter-personale cu colegii din echipa sau din alte echipe.
- Neglijarea timpului pentru invatat– Am observat, inclusiv la mine, ca timpul pentru invatare este unul dintre cele mai neglijate si impinse spre acea margine de orizont care nu se va materializa niciodata: “poate maine”. Oricat de multa experienta ai avea intr-un domeniu, este mereu loc de perfectionare. Nu neglija sa citesti tot ce este relevant in domeniul tau, nu neglija sa participi la workshopuri, seminarii si orice alt eveniment de unde poti invata despre domeniul tau de activitate, dar si despre tine.
- Stagnarea intr-un job nepotrivit – Odata ce ai realizat ca nu te mai regasesti la jobul tau, indiferent de motiv, care poate fi un nou sef, sau sentimentul de stagnare profesionala, etc., este de dorit sa incepi imediat cautarile pentru un nou job sau, de ce nu?, o noua pozitie in aceeasi companie.
Este extrem de important sa nu ramai intr-un loc nepotrivit sau chiar toxic, pentru ca nefericirea la job iti pot afecta atat sanatatea, cat si viata personala.
Cu siguranta nici unul din aceste obiceiuri nu va disparea peste noapte, dar cu perseverenta si practica este posibil sa facem ca deprinderile nefolositoare sa devina istorie. Vor fi probabil zile in care te vei minuna ca inca traiesti, vor fi probabil zile cand vei dori sa dispari pur si simplu, sa intri intr-o realitate paralela sau sa fugi in munti, dar vor fi si zile in care vei simti ca a meritat fiecare secunda de efort.
Va urez un 2019 productiv, vesel si cu obiceiuri sanatoase!