Cei care isi doresc un nou job stiu prea bine cat de frustranta poate fi perioada de cautare, atunci cand saptamanile trec fara a fi chemat la vreun interviu si fara nici o oferta concreta pe masa. De cele mai multe ori, se ajunge la intrebarea: „Oare e ceva in neregula cu mine? De ce nu ma vrea nimeni?”

Ei bine, vestea buna este ca nu este nimic in neregula cu tine! Cautare unui job este un proces care ia timp si care este influentat de mai multi factori:

  1. Nivelul de experienta/senioritate – cu cat ai experienta mai multa si o pozitie mai inalta, cu atat perioada de cautare este mai mare. Este normal sa fie asa, pentru ca pozitiile de management sunt mai putine decat cele de executie.
  2. Claritatea asupra jobului vizat – atata timp cat nu ti-ai definit clar ce iti doresti de la jobul pe care il cauti, sansele ca el sa apara nu sunt nici ele prea mari. Daca iti doresti “doar un job, orice job”, cautarea va fi una haotica si frustranta.
  3. Aria geografica– este evident ca pentru cei care locuiesc in orase/localitati mai mici, probabilitatea sa isi gaseasca un nou loc de munca este mai redusa fata de cei care locuiesc in orase mari. Asadar, extinzand aria geografica in care iti cauti jobul, sansele obtinerii acestuia se maresc simtitor;
  4. Cotatia abilitatilor pe piata muncii– iarasi o determinanta cu mare greutate este cat de cautate sunt abilitatile tale. Oricat de multa experienta ai avea, oricat de deosebite sunt abilitatile tale, daca cerinta pentru ele pe piata muncii este una scazuta, timpul de cautare va fi si el mai indelungat;
  5. Schimbarea domeniului– nu de putine ori atunci cand faci o schimbare a domeniului sau a industriei, incepi pe un nivel inferior, ceea ce te poate aduce la nivelul de zero experienta, iar acest lucru se traduce desigur intr-o perioada extinsa de cautari;
  6. Marimea networking-ului– as zice ca unul din cei mai importanti factori care influenteaza durata cautarii unui job este numarul de contacte pe care il ai. Cu cat ai o retea de cunostinte mai mare (si cu care tii in mod constant legatura), cu atit sansele sa iti gasesti mai repede un job cresc proportional;
  7. Atitudinea, increderea in sine si personalitatea– si aceste aspecte reprezinta un factor extrem de important! Daca atitudinea ta este una negativista, pesimista, aroganta, ori esti plin de resentimente si furie, sau te regasesti la cealalta extrema, respectiv cu o atitudine foarte umila si tematoare, aceasta va avea un impact direct asupra timpului de gasire a unui nou job;
  8. Efortul, timpul si energia investite in cautarile jobului– extrem de important este cate eforturi faci, cat de mult te implici in cautarea unui job. Pe buna dreptate specialistii spun ca este un job in sine cautarea unui job, in sensul ca trebuie sa aloci timp cautarilor si sa te dedici ca si cum ai avea un job “full time”. Timpul petrecut zilnic pentru aceasta activitate trebuie sa fie de minim 4 ore pe zi (dupa unii, chiar 8 ore!), perioada in care sa cauti in mod activ, sa aplici, sa scrii e-mailuri, sa contactezi direct angajatorii, sa vorbesti si sa te intalnesti (mai ales!) cu cat mai multi oameni din domeniul tau.

In medie, gasirea unui nou job dureaza intre 3 si 12 luni pentru persoane cu 3 – 10 ani experienta, iar pentru cei cu peste 10-15 ani experienta si aflati intr-o pozitie de senior manager poate dura chiar si unul-doi ani.

Toti acesti 8 factori care influenteaza direct perioada si rezultatele cautarilor unui job sunt intr-o buna masura la latitudinea persoanei implicate. Cu cat iti optimizezi mai bine actiunile si iti modelezi corespunzator atitudinea, cu atat rezultatele vor aparea mai rapid.

  • Distribuie
Autor: Elena Popa

Elena Popa este Senior Recruiter la Adecco Romania, are treisprezece ani de experienta in recrutare si este autoarea cartii de consiliere in cariera “Invitatie la success”. Dupa 10 ani petrecuti in strainatate (sapte ani in Japonia si trei ani in Germania) a decis sa se intoarca in Romania si sa faca o schimbare majora in cariera.